Elena Cristian, despre reducerea cheltuielilor guvernului: Pentru pensiile speciale sunt dispuși să renunțe la miliardele pentru economie
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Elena Cristian
Elena Cristian
Elena Cristian, analistul DCBusiness, este sceptică în privința capacității guvernanților de tăia din cheltuieli.

Elena Cristian a afirmat la postul de televiziune B1TV că un simplu exemplu sunt pensiile speciale care nu au fost tăiate: ”Pensia medie specială este 2.500 de euro. 80 la sută dintre pensiile normale sunt sub 2.500 de lei. Asta ca să dăm o dimensiune a diferenței dintre speciali și normali, dintre românii speciali și românii normali. Revenind la cele discutate, nu cred că vor fi diminuate salariile bugetarilor de lux, nu cred că vor fi tăiate pensiile speciale, nu cred că se va umbla în această direcție, pentru că dacă doreau să o facă, o făceau de mult. Existau pârghii legislative. Cred că lucrurile vor merge în cu totul altă direcție. Părerea mea este că această politică a struțului unii își bagă capul în nisip, alții pasează deciziile de la un minister la altul, de la un ministru la altul, de la o persoană la alta. Acest lucru înseamnă majorări de taxe, introducerea de taxe speciale. Cred că și lucrează pe un astfel de scenariu, la Finanțe, pe creșterea anumitor taxe și impozite pentru companii, pe taxarea afacerilor în așa fel încât să se acopere această gaură care acum este, acum nu este!. Acum avem gaură, acum nu avem gaură. Bugetul evident că este nerealist. Despre asta vorbim, iar Guvernul s-a împrumutat până la această dată cu 38 de miliarde de lei până la 31 martie, dintr-un total de 55 de miliarde de lei, cât a trecut în bugetul de stat, că are nevoie în tot anul 2023.

Analistul a mai explicat că: ”Este clar că avem o problemă, că sunt probleme serioase. Este clar că ministrul Câciu, care ca analist era OK, dar ca ministru concurează cu succes la cel mai slab ministru de finanțe din ultimii 33 de ani, nu reușește să găsească o soluție pentru această problemă a bugetului, se vor împrumuta, se vor împrumuta din ce în ce mai scump. Dobânda medie este aproape de 8 la sută, chiar și peste 8% pe o anumită perioadă. Ne împrumutăm cel mai scump din regiune și, evident, din Europa”

Elena Cristian a și dat cifra dobânzilor plătite în 2022 acestea ridicându-se la 30 de miliarde de lei: ”dau cifre ca oamenii să înțeleagă dimensiunea, că poate unii spun ”Ce mă interesează pe mine!”. a explica analistul și a continuat explicând că: ”Uitându-ne la tot acest tablou, trebuie să ne gândim că se va întâmpla ceva în perioada următoare. Și cum nu ni se spune nimic, și eu din nou pot să pun pariu că ministrul, Câciu nu va spune nimic la ora ministrului! Ne va aburi, așa cum a făcut-o ultima în ultima săptămână. În perioada următoare însă, vom avea parte de surprize serioase”, a atras atenția Elena Cristian.

Întrebată dacă Guvernul se va mai împrumuta, analistul a afirmat că: ”Este posibil să se gândească și la această variantă. Întrebarea este cât vor putea să se împrumute, pentru că în acest buget construit așa, pe genunchi și fără viziune, prost, fără a trece toate cifrele, este dezastruos, trebuie să spun, în acest buget au fost trecute veniturile din PNRR, veniturile din fonduri europene, venituri care nu sunt în acest moment”. 

Economistul a comentat mai departe spunând: ”Ei, guvernanții, sunt dispuși să renunțe la miliarde bune pentru pensiile speciale, sunt dispuși să renunțe la alte miliarde, iar pentru fonduri europene nici măcar nu sunt gata ghidurile. În cel mai optimist scenariu, ghidurile pentru finanțarea la care s-a raportat bugetul de stat pe 2023 vor fi gata undeva în octombrie noiembrie”, a afirmat Elena Cristian și a continuat punctând că: ”Bani evident că nu vor fi atrași anul acesta! Deci guvernanții s-au bazat pe anumite sume care nu vor veni, și care vor trebui la fel acoperite la un moment dat. De unde vor fi acoperire? Din 6% economie la ministere? Știu că nu e nimic de râs în toată această poveste, dar mie mi se pare amuzant. Au angajat 10.000 de oameni de la începutul anului. E evident, clientela politică. Eu nu cred că s-a făcut undeva vreun concurs pentru angajări sau să se fi făcut pe criterii de performanță și acești oameni nu știu, cresc gradul de colectare la ANAF. Nici vorbă! Au fost angajați consilieri”.

Elena Cristian a mai adăugat că România are 200 de demnitari ”cel mai mare număr din istoria ultimilor 33 de ani. Acești demnitari au șoferi, consilieri, asistente, șefi de cabinet. Nici nu vreau să mă gândesc până unde se poate ajunge. Și cum vedem că nu se poate face economie aici, probabil că undeva vor mai inventa niște taxe noi pentru mediul de afaceri. Am auzit un scenariul la partide, chiar un politician spunea zilele trecute: ”Păi și pe cine vor alege? Că PNL, PSD? Alții nu au și asta e, vor suporta și tot pe noi ne vor alege. Probabil ca asta este noua strategie electorala pentru anul ce vine”, a conchis analistul economic Elena Cristian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel