Elena Cristian: Problema este că negăm evidența. Până când ne trezim loviți în moalele capului
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Elena Cristian a comentat și declarația lui Cîțu despre noi taxe
Elena Cristian a comentat și declarația lui Cîțu despre noi taxe
Elena Cristian, analist DC Business a vorbit despre marea problemă a României și a comentat declarația fostului premier Florin Cîțu privind introducerea de noi taxe. 

"Analiştii, organismele internaţionale, au tras un semnal de alarmă încă de acum o lună. La o săptămână, o săptămână şi jumătate de la începutul războiului, au vorbit despre corecţii importante în indicatorii multor ţări, inclusiv în România. Atunci s-a vorbit de reducerea la jumătate a prognozei de creştere economică, ceea ce pentru noi este o mare problemă, care nu depinde de România, este o problemă pusă în context internațional. Să nu uităm că bugetul şi construcţia bugetară din acest an a fost făcut pe o creştere economică de 5%, statul se baza pe venituri în acele condiţii.

Problema noastră este problema politicii struţului, faptul că negăm evidenţa, nu luăm niciodată în seamă și scenarii de acest fel, faptul că spunem mereu că va fi bine, va fi minunat, nu vă faceţi probleme, avem totul e sub control, până ne trezim loviţi în moalele capului. Fix aşa s-a întâmplat în 2009, aşa s-a întâmplat înainte de pandemie, aşa s-a întâmplat înainte de război, fix aşa se întâmplă şi acum. Asta e marea problemă a actualei guvernări, că nu ia în considerare și acest scenariu care s-ar putea înrăutăţi în perioada următoare. Deocamdată, organismele internaţionale ne dau cu creştere economică mică, la jumătate faţă de ce se prognozase, dar nu ştim ce se va întâmpla. Suntem abia în aprilie, nu ştim cum vor evolua lucrurile, economia României e dependentă în proporţie de 80%. Trebuie să luăm în calcul ce se întâmplă în acest moment şi în China, este un context internaţional de care noi depindem şi mi-ar plăcea să văd o strategie coerentă, o gândire coerentă şi să ne rupem de politica struţului. Sau să se rupă ei, că noi ne-am rupt", a declarat Elena Cristian la România TV. 

Citește și Semnal de alarmă! Războiul din Ucraina, un TEST pentru sistemul bancar mondial

În ceea ce privește situația geopolitică, războiul din Ucraina, ultimele evenimentele, ultimele discuții între liderii lumii, dar și faptul că aproape toate informațiile privind România vin de la Washington, Elena Cristian a declarat: ”Cred că acesta este și motivul pentru care românii sunt atât de îngrijorați de ceea ce se întâmplă în viitorul apropiat atât din punct economic, cât și din punctul de vedere al războiului de la granițe, faptul că se comunică destul de puțin, de trunchiat și pentru că atunci când se comunică nu există încredere în cei care comunică. Dacă toate aceste informații le-am afla din plan intern, am afla de aici tot ceea ce se întâmplă am privi lucrurile dintr-o altă perspectivă. Astfel se explică și lipsa de încredere în liderii politici. 

Referindu-se la declarația fostului premier Florin Cîțu privind introducerea de taxe noi, jurnalista a spus că nici una dintre aceste taxe anunțate ”nu este ceva nou pentru români, schimbarea modului de impozitare, de la cota unică, la impozitarea progresivă, nu este taxă nouă în esență, este schimbarea modalității de impozitare, dar care poate avea prejudicii pentru anumite categorii ale populației, pentru că poate însemna costuri mai mari pentru oameni”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel