Elevii români din Ucraina, discriminați în raport cu cei maghiari
Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Minoritarii români trebuie să satisfacă cerințe mai mari decât cei maghiari
Minoritarii români trebuie să satisfacă cerințe mai mari decât cei maghiari
Ministrul educaţiei ucrainean, Lilia Grinevici, a declarat că, în acest an, pragul de trecere a testelor la limba ucraineană pentru absolvenţii şcolilor cu predare în limba maghiară va fi redus cu câteva puncte, dar ministrul educaţiei a uitat de absolvenţii şcolilor româneşti pentru care studierea limbii ucrainene este un proces la fel de dificil ca şi pentru copiii maghiari, relatează luni portalul etnicilor români din Cernăuţi Bukpress.

Ea a făcut o declaraţie în acest sens după o vizită efectuată în 28 martie în Transcarpatia, dar de atunci nu a făcut nicio referire publică la aceeaşi concesie şi pentru elevii români.

Într-o declaraţie publică, deputatul etnic român din Rada Supremă (parlamentul ucrainean), Grigore Timiş, i-a atras atenţia ministrului educaţiei că selectivitatea în educaţie în raport cu minorităţile naţionale provoacă un val de neîncredere în societate, ceea ce este inadmisibil pentru o ţară orientată spre valori europene.

'Dacă aspirăm la un stat cu un nivel înalt al culturii politice în ceea ce priveşte interesele minorităţilor naţionale şi dorim să rezolvăm cât mai eficient aceste probleme, nu avem dreptul să oferim doar unei minorităţi naţionale nişte drepturi, care conform legii ar trebui să fie asigurate pentru toţi', a subliniat Grigore Timiş. 'Modelul de protecţie a minorităţilor naţionale ar trebui să se bazeze pe prioritatea normelor legale şi, în primul rând, pe principiul nediscriminării', a adăugat deputatul. În consecinţă, deputatul Grigore Timiş a trimis o scrisoare ministrului educaţiei, Lilia Grinevici, în care a cerut să se ofere preferinţe nu doar absolvenţilor maghiari, ci şi elevilor din şcolile cu predare în limba română din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia.

Citește și: Ucraina, alegeri prezidențiale. În fruntea preferințelor, un actor

La 5 septembrie 2017, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă Lege a educaţiei care prevede o serie de restricţii pentru minorităţile naţionale. Conform articolului 7 din noua lege, 'limba de studii în instituţiile de învăţământ este limba de stat', iar în şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale se prevede limitarea treptată a utilizării limbilor respective în procesul educaţional. Aceasta a provocat un val de indignare în rândul statelor vecine Ucrainei. În semn de protest, Ungaria a început să blocheze toate iniţiativele Kievului de integrare în structurile Uniunii Europene şi NATO, notează Bukpress.

În acest context, portalul citat aminteşte că, recent, ministrul educaţiei naţionale din România, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit cu ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, cu care a discutat despre diverse probleme legate de învăţământul în limba maternă pentru etnicii ucraineni din România şi etnicii români din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel