Urmărește dezbaterea live

REVOLUŢIONAR. Eliminarea cărnii de vită din alimentație va reduce spectaculos emisiile de gaze
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Eliminarea cărnii de vită din alimentație ar reduce dramatic emisiile de gaze
Eliminarea cărnii de vită din alimentație ar reduce dramatic emisiile de gaze
Trecerea de la carnea de vită la alte surse de proteine ar putea salva milioane de vieţi şi ar reduce în mod spectaculos emisiile de gaze cu efect de seră, a anunţat joi Forumul Economic Mondial (WEF), care organizează în ianuarie Forumul de la Davos, informează AFP. 

Un nou studiu realizat de Oxford Martin School, o unitate de la celebra universitate britanică, a demonstrat că 2,4% din decesele cauzate la nivel mondial de alimentaţie ar putea fi evitate prin reducerea consumului de carne, în special de carne de vită. În plus, în cazul ţărilor bogate, unde consumul de carne de vită este şi mai ridicat, procentul de vieţi care ar putea fi salvate ar putea ajunge la 5%. 

"Cele mai importante efecte s-ar înregistra în ţările bogate, unde consumul de carne de vită este ridicat şi unde există beneficii de pe urma consumului unei cantităţi mai mari de fibre", se arată în studiul elaborat la comanda Forumului Economic Mondial (WEF). 

Citește și:Șoc pe piața germană. Carne de zebră, în galantarele unui retailer. Cât costă

Un studiu fără cifre clare

Studiul nu oferă cifre cu privire la numărul de persoane care mor anual din cauze alimentare, şi nici care sunt bolile sau afecţiunile incluse în această categorie, însă WEF subliniază că înlocuirea cărnii de vită cu alte proteine "ar putea preveni mai multe milioane de decese inutile în fiecare an". 

În plus, studiul arată că cererea de carne va continua să crească pe măsură ce populaţia globului este prognozată să ajungă la 10 miliarde până în 2050. "Va fi imposibil de satisfăcut cererea viitoare a lumii pentru carne", avertizează directorul executiv al WEF, Dominic Waughray. 

Potrivit acestuia, inovaţiile în materie de produse, îmbunătăţirea modului în care se produce carnea de vită, porc sau pui şi eforturile din partea consumatorilor pentru a-şi diversifica alimentaţia, ar putea îmbunătăţi sănătatea la nivel mondial, chiar şi fără a renunţa complet la consumul de carne. 

Citește și:Cea mai mare tranzacție de pe piața de carne autohtonă a eșuat

Care ar fi alternativa la carnea de vită

Studiul a analizat 13 surse de proteine, printre care carnea de vită, porc şi pui, dar şi fructe şi legume, precum fasole, şi înlocuitori non-animali, precum tofu sau noi produse, precum insectele. Cercetătorii au ajuns la concluzia că fasolea, mycoproteine (un produs derivat din ciuperci) şi mazărea oferă cele mai bune rezultate pentru sănătate, cu o reducere a mortalităţii de până la 7%. 

Studiul insistă, de asemenea, şi pe consecinţele asupra mediului înconjurător. Datele din 2010 arată că numai producţia de carne de vită a fost responsabilă pentru un sfert din toate emisiile de gaze cu efect de seră produse de alimentaţie. Creşterea animalelor reprezintă, de asemenea, o ameninţare pentru atmosfera terestră, din cauza faptului că bovinele eliberează în atmosferă cantităţi enorme de metan, dar şi a creşterii suprafeţei pajiştilor în detrimentul pădurilor care absorb dioxidul de carbon. 

Citește și:Românii au consumat carne din import în valoare de 416 milioane de euro

"Dovezile sunt clare, sistemul nostru alimentar trebuie să se transforme pentru bine planetei şi viitorul umanităţii", a declarat directorul general al Fondului Mondial pentru Natură (WWF), Marco Lambertini. 

Potrivit organizatorilor, următoarea ediţie a Forumului de la Davos va avea loc în perioada 22-25 ianuarie 2019 şi va avea ca temă "globalizarea 4.0: modelarea arhitecturii globale în era celei de-a patra revoluţii industriale". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel