Elon Musk a lăsat investitorii Tesla fără 12 miliarde de dolari
Autor: DCBusiness Team | 01 feb 2023, 18:34
Elon Musk
Elon Musk
Investitorii Tesla Inc. au pierdut 12 miliarde de dolari în 10 zile ca urmare a celebrului tweet al lui Elon Musk din 2018, potrivit căruia avea "finanțarea asigurată" pentru a privatiza compania, a declarat un martor în cadrul unui proces privind răspunderea directorului general.

Avocații lui Musk au declarat că sunt în joc daune de miliarde de dolari în acest proces, aflat acum în a treia săptămână la tribunalul federal din San Francisco. Mărturiile prezentate marți juraților de către martorii experți ai reclamanților au avut ca scop să arate că postările lui Musk pe Twitter din august 2018 au trimis acțiunile Tesla într-un vârtej care a afectat investitorii, notează Bloomberg.

Cifra pierderilor a fost prezentată juriului de Michael Hartzmark de la Forensic Economics, care a depus mărturie despre modul în care a măsurat impactul tweet-urilor lui Musk asupra prețurilor titlurilor Tesla. Estimarea de 12 miliarde de dolari se aplică tuturor investitorilor Tesla, ceea ce reprezintă un grup mai mare decât cei care fac parte din procesul colectiv.

Hartzmark nu a oferit o cifră finală cu privire la suma pe care o cer reclamanții ca despăgubiri, dar a spus juriului că tweet-urile lui Musk au produs "daune indirecte" investitorilor și a prezentat metodologia sa de calculare a pierderilor. 

A fost clar că informațiile transmise de Musk erau unele "materiale" sau importante pentru investitorii rezonabili, după cum arată întrebările și îngrijorările comunicate în e-mailuri către biroul de relații cu investitorii al companiei la acea vreme, a declarat Hartzmark. 

Expertul a prezentat juraților modul în care prețul acțiunilor Tesla a crescut brusc ca răspuns la anunțul inițial al lui Musk - și apoi a scăzut brusc pe măsură ce au crescut îndoielile cu privire la planul de preluare-privatizare, în parte alimentat de faptul că s-a aflat public că Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA investiga tweet-urile.

Andrew Rossman, avocatul lui Musk, l-a făcut pe Hartzmark să recunoască cu reticență, în timpul interogatoriului, că prima parte a tweet-ului lui Musk, potrivit căruia "se gândește" să privatizeze Tesla, era adevărată. Judecătorul care se ocupă de acest caz a stabilit anterior că a doua parte a tweet-ului lui Musk, și anume că acesta avea "finanțarea asigurată", era falsă.

Rossman a întrebat dacă Hartzmark a examinat efectul părții adevărate a tweet-ului asupra prețului acțiunilor Tesla separat de elementul care a fost declarat fals.

"Este un pachet întrepătruns", a răspuns Hartzmark. Le-a evaluat împreună, a spus el, deoarece Musk indicase anterior că ar dori să privatizeze Tesla, iar acest fapt s-a reflectat în prețul acțiunilor Tesla înainte de tweet-ul directorului general. Singura informație nouă în perioada de 10 zile acoperită de proces a fost afirmația lui Musk că avea "finanțarea asigurată", a spus el.

Musk a declarat că tweet-ul cu "finanțarea asigurată" a fost "absolut veridic", prezentând ceea ce el a descris ca fiind un angajament "fără echivoc" al fondului suveran de investiții al Arabiei Saudite de a susține planul de privatizare cu miliarde de dolari - chiar dacă nu avea nimic în scris.

Investitorii susțin că tweet-urile lui Musk au reprezentat o încălcare a legilor privind valorile mobiliare, deoarece bancherii săi au fost abia consultați și nu au semnat în mod oficial planul său de privatizare. Martorii de la banca de investiții au declarat săptămâna trecută juraților că, chiar și la o săptămână după tweet, încă lucrau pentru a afla cum va fi structurată tranzacția, inclusiv cine va plăti pentru ea.

Judecătorul districtual american Edward Chen a declarat, la încheierea ședinței de judecată, că se așteaptă ca acest caz să ajungă în fața juriului până vineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe