Paradox pe piaţa muncii din România: Record de contracte, dar lipsă acută de specialiști
Ministrul Muncii, Simona...
Rezultatele oficiale provizorii au arătat că peste 58% dintre alegători au susținut pensia suplimentară, o a 13-a plată lunară pe an, cu mai puțin de 42% împotrivă, o victorie mai fermă decât sugeraseră sondajele finale.
Măsura, promovată de Federația Sindicatelor Elvețiene și partidele de stânga, a avut nevoie și de sprijinul majorității din cele 26 de cantone ale Elveției pentru a trece. Cele mai multe l-au susținut, cu cea mai puternică opoziție în cantonele cu impozite mai scăzute.
"Acest pas este cu adevărat un punct de cotitură enorm din perspectiva sindicatelor," a declarat Lukas Golder de la firma de sondaje gfs.bern la SRF.
Guvernul, lobby-urile de afaceri și parlamentul, care în prezent tinde spre dreapta, au respins propunerea ca fiind financiar nesănătoasă. Alegătorii elvețieni au fost în trecut precauți în a susține măsuri considerate riscuri pentru afaceri.
Votul pentru pensie este în contrast cu referendumurile din ultimele decenii în care Elveția a respins clar propunerile care ar fi scurtat săptămâna de lucru și ar fi oferit oamenilor mai multe concedii.
Preocuparea cu privire la costul vieții este răspândită în țara bogată. Zurich, cea mai mare conurbatie din Elveția, a fost la egalitate cu Singapore ca cel mai scump oraș din lume într-un studiu publicat în noiembrie de Economist Intelligence Unit.
Mery, o votantă de 65 de ani din Zurich, a declarat că creșterea veniturilor acordate pensionarilor are sens.
"Acum sunt pensionară și evident că mi-ar plăcea puțin mai mult," a spus ea, refuzând să-și dea numele complet. "Ar trebui să-mi permită să ofer ceva și nepoților mei."
Nu este clar cum va fi finanțată creșterea pensiei, care ar trebui să intre în vigoare din 2026. Cei care se opun spun că ar putea declanșa creșteri de taxe sau tăieri de cheltuieli și să apese asupra elvețienilor mai tineri.
Pensia minimă pentru vârsta a treia și supraviețuitori (AHV) în Elveția este de 1.225 de franci elvețieni (1.393 de dolari) pe lună, iar maximumul este de 2.450 de franci. Pentru cupluri, este plafonată la 3.675 de franci.
În schimb, cea de a doua iniţiativă, vizând majorarea, treptată, a vârstei de pensionare, de la 65 până la 66 de ani, a fost respinsă, în condiţiile în care a strâns doar 25,3% din voturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Muncii, Simona...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul Muncii, Simona...
Regina Maria, una dintre cele...
Au scăzut rezervele valutare...
Aurul a atins marți un nou...
Kremlinul a venit cu precizări...
Reuters a realizat o cronologie...
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...
Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...
Sebastian Burduja a ţinut să...
Uniunea Europeană se pregătește...
Turismul european spre SUA...
Prin Ordinul ANAF nr. 355/2024,...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Un document secret al...
Zi decisivă pentru tranziţia...
Recunoscută pentru dinamismul...
În intervalul 31 martie – 13...
SpaceX trimite prima echipă...
O veste bună pentru locuitorii...
Cele cinci știri ale aceste dimineți sunt despre:...
Președintele Asociației...