Curs valutar. BNR anunţă că leul s-a apreciat faţă de euro şi dolar
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Secţiile îşi vor închide porţile la miezul zilei, dat fiind că o foarte mare majoritate dintre alegători a votat deja prin corespondenţă în ultimele săptămâni. Rezultatele ar urma să fie cunoscute la începutul serii.
Prim-planul scenei este ocupat de două iniţiative populare anti-pesticide, după o campanie marcată de dezbateri aprinse între fermieri, într-o ţară unde se află unul din cei mai mari fabricanţi de produse fitosanitare, grupul Sygenta din Basel, cumpărat în 2017 de gigantul chinez ChemChina.
Un prim text - 'Pentru o Elveţie liberă de pesticide de sinteză' - cere interzicerea acestor produse într-un termen de 10 ani, inclusiv a importurilor de produse alimentare fabricate cu ajutorul pesticidelor de sinteză sau care conţin astfel de substanţe.
O altă iniţiativă - 'Pentru o apă potabilă curată şi o alimentaţie sănătoasă' - vrea înăsprirea exigenţelor de mediu ce condiţionează plata subvenţiilor către fermieri, care să le fie acordate doar celor care nu folosesc pesticide şi antibiotice şi îşi pot hrăni animalele din producţia proprie.
Ecologiştii şi stânga susţin cele două iniţiative, în schimb guvernul le-a combătut, afirmând că ele ar afecta suveranitatea alimentară a ţării. Sondajele prognozează că aceste texte vor fi respinse.
Alegătorii se pronunţă şi asupra revizuirii legii de combatere a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin măsuri de reducere a acestora până în 2030, inclusiv prin stimulente financiare pentru achiziţia de autovehicule mai ecologice. Legea mai prevede creşterea taxei pe păcură şi gaz natural, precum şi introducerea unei taxe pe biletele de avion. Rezultatului votului este incert.
Citește și Bilet de călătorie de 28 milioane dolari. De fapt, este o aventură
În schimb, o majoritate netă se conturează în favoarea legii privind măsurile de poliţie de luptă contra terorismului, în pofida avertismentelor ONU şi ale Amnesty International.
Legea acordă poliţiei mijloacele de a acţiona mai uşor cu titlu preventiv împotriva unor 'terorişti potenţiali'. Poliţia va putea să-i supravegheze mai uşor pe aceştia şi să le limiteze deplasările, încă de la vârsta de 12 ani. Începând de la vârsta de 15 ani, aceste persoane vor putea fi consemnate la domiciliu timp de 9 luni, cu aprobarea unui tribunal.
În fine, elveţienii ar urma să aprobe duminică legea contra COVID-19, ce a acordat guvernului competenţe suplimentare pentru a combate epidemia şi a atenua efectele acesteia asupra societăţii şi economiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...