Embargoul tăcut al Chinei lovește SUA: porturile americane, aproape pustii!

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Portul Shanghai
Portul Shanghai
Embargoul neoficial al Chinei lovește economia SUA: portul din Los Angeles, aproape gol, în timp ce Shanghai-ul exportă la capacitate maximă.

Efectele tarifelor impuse de Donald Trump se resimt acut: lipsă de marfă pe lanțurile de aprovizionare, creșteri de prețuri și temeri de concedieri în rândul importatorilor americani

Războiul comercial dintre Statele Unite și China a intrat într-o nouă etapă dureroasă pentru consumatorii și importatorii americani. După valurile succesive de tarife punitive impuse de administrația președintelui Donald Trump, Beijingul pare să fi ripostat printr-un embargou neoficial, vizibil în realitatea portuară: în timp ce portul din Shanghai este aglomerat de nave încărcate, portul din Los Angeles, cel mai mare din SUA, este aproape paralizat, potrivit datelor în timp real de pe MarineTraffic.com.

„Este ca în pandemie, dar fără virus” – semnalul de alarmă al unui CEO din industrie

Jay Foreman, CEO al companiei americane de jucării Basic Fun!, a declarat, pentru Bloomberg, că blocajul din China are efecte dezastruoase asupra întregului sector de retail din SUA:

„E o criză totală. Ar trebui să fim în plin sezon de transport pentru Crăciun, dar nu se mișcă nimic. Nu mai există comenzi, iar incertitudinea paralizează tot.”

Foreman compară situația cu blocajul din aprilie 2020, când compania sa a fost nevoită să își trimită angajații în șomaj tehnic. „De data asta nu e o pandemie sanitară, ci o pandemie economică. E un embargo de facto asupra produselor din China. Dacă pierdem această fereastră de transport, pierdem tot: vânzări, venituri, locuri de muncă.”

Efectele la raft: lipsuri și scumpiri, începând din această vară

CEO-ul avertizează că primele efecte se vor resimți începând cu vara 2025, când magazinele vor începe să aibă dificultăți în a-și reface stocurile. Americanii vor observa penurii la produse de sezon și scumpiri semnificative la bunuri de larg consum, jucării, electronice, textile și decorațiuni.

Iar dacă lanțurile de aprovizionare nu se normalizează curând, Crăciunul 2025 riscă să fie cel mai sărac în oferte din ultimul deceniu, spun analiștii. Problemele sunt agravate de dependența ridicată a retailerilor americani de producția chinezească, care nu poate fi înlocuită pe termen scurt.

Porturile spun tot: flux din China, dar nu spre SUA

Imaginile din satelit și datele de trafic naval arată clar o schimbare dramatică: portul din Shanghai funcționează la cote maxime, dar marfa nu se îndreaptă către coasta de vest a SUA. În schimb, portul din Los Angeles este aproape gol, semn că produsele chinezești ocolesc deliberat piața americană. Această realitate întărește ipoteza unui embargou comercial tăcut, fără notificări oficiale, dar cu efecte devastatoare.

Tarifele lui Trump: consecințe directe

Embargoul neoficial vine pe fondul unei politici comerciale agresive aplicate de Donald Trump, aflat în prezent la al doilea mandat de președinte. Tarifele extinse și noile bariere impuse recent produselor chinezești – sub pretextul protejării industriilor americane – au determinat Beijingul să răspundă cu măsuri care, de facto, reduc exporturile către SUA.

În absența unor acorduri comerciale noi sau a unei detensionări diplomatice, companiile americane rămân prinse într-un cerc vicios: nu pot comanda, nu pot livra, nu pot vinde. Iar economia de consum a Americii, dependentă de produse ieftine din China, riscă să sufere un recul semnificativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness

pixel