Engie și-a propus un viraj drastic spre surse de energie regenerabile
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
A elaborat o strategie, are o viziune proprie și a tras o concluzie
A elaborat o strategie, are o viziune proprie și a tras o concluzie
Grupul de gaze dezvăluie propriul său scenariu care combină tranziția energetică și problemele de mediu.

După operatorul rețelei de transport a energiei electrice (RTE), a venit rândul Engie să joace jocul previziunilor. Grupul de gaze și-a pus la punct propria viziunea asupra viitorului energiei la scară europeană. În timp ce guvernul pregătește noua lege de programare energetică și climatică, compania dorește să își facă auzită vocea.

Mesajul grupului poate fi rezumat în doar câteva puncte. Având în vedere că cererea de energie electrică va crește cu 80% până în 2050, va trebui să creștem de 6 ori producția de energie electrică din surse regenerabile, în special energie solară și eoliană. Pentru a ajunge la această concluzie, au fost analizate sistemele energetice din cincisprezece țări europene, printre care Franța și Germania. Sunt incluse toate tehnologiile, precum și modelele de consum specifice diferitelor țări.

Catherine MacGregor, directorul general al Engie, subliniază un aspect în mod special: "Trebuie să facem totul pentru a ne decarboniza sistemele energetice dacă vrem să ne atingem obiectivul de a reduce emisiile de CO2 cu 4% pe an și de a ajunge la un nivel net zero de carbon în mai puțin de 30 de ani". Acest lucru înseamnă cvadruplarea ratei de reducere a emisiilor de CO2. Trebuie să fim pragmatici și să nu închidem ușa tehnologiilor, nu există loc pentru ideologie sau dogmatism", a adăugat Catherine MacGregor, care "crede în importanța gazului. Bazarea exclusivă pe electroni prezintă prea multe riscuri pentru sistem".

Un scenariu în șapte puncte

Compania energetică a tras o concluzie în șapte puncte din scenariul său pentru 2050. În primul rând, este necesară o pluralitate de opțiuni tehnologice, fără o abordare dogmatică. În al doilea rând, pentru a respecta angajamentele europene în materie de climă, și anume pentru a urmări o reducere de 34% a consumului de energie până în 2050, trebuie să creștem masiv renovarea clădirilor. Producția europeană de energie electrică eoliană și solară trebuie să fie multiplicată cu 3,5 până în 2035 și cu 6 până în 2050". În al doilea rând, stocarea energiei electrice trebuie să aducă flexibilitate în sistem. Sunt disponibile mai multe soluții, cum ar fi stocarea în baterii și turbinele cu gaz cu ciclu combinat. Potrivit estimărilor Engie, va fi nevoie de o capacitate colosală de 600 GW.

În concluziile sale, Engie apără, de asemenea, importanța gazului, care "va fi complet decarbonizat până în 2050 și va juca un rol-cheie în tranziția energetică". În Franța, biometanul va juca un rol predominant, reprezentând două treimi din cerere în 2050, cerere care va fi apoi înjumătățită. Mai presus de toate, potențialul de biomasă este "suficient". Aceasta este o poziție puternică, în condițiile în care unele voci se ridică, în special în cadrul guvernului, în sens contrar. Un alt gaz important: hidrogenul decarbonat și moleculele produse din hidrogen (e-molecule).

Cererea de hidrogen va crește de 8 ori până în 2050, iar 75% va proveni din transporturi și 25% din sectoarele industriale cele mai greu de decarbonizat, cum ar fi cel siderurgic. Aproape jumătate din acest hidrogen va fi produs la nivel local. În sfârșit, investițiile în infrastructurile de electricitate vor crește masiv, în timp ce infrastructurile de gaz existente vor putea fi adaptate la un mix energetic complet decarbonizat cu costuri limitate.

Recomandări pentru pregătirea viitorului

Pe baza acestor analize, Engie a formulat o serie de recomandări pentru factorii de decizie francezi și europeni. Printre acestea se numără stabilizarea cadrului de investiții pentru dezvoltarea energiilor regenerabile în domeniul energiei electrice și al gazului, precum și facilitarea și accelerarea conectării la rețelele electrice. De asemenea, ar trebui stabilizată și accelerată eliberarea autorizațiilor necesare pentru proiecte. Pentru a facilita dezvoltarea sectorului hidrogenului, Engie solicită finalizarea cadrului european de reglementare și garantarea unei finanțări publice rapide. De asemenea, ar trebui să se ia în considerare finanțarea transformării infrastructurilor de gaz pentru a le face compatibile cu hidrogenul. În sfârșit, ar trebui introduse noi modele de remunerare pentru a încuraja dezvoltarea capacităților flexibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...


pixel