Este cel mai scump medicament din lume. La ce foloseşte
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Se caută o variantă pentru asigurători
Se caută o variantă pentru asigurători
Agenția americană din domeniul medical, FDA (Food and Drug Administration) va omologa până la sfărșitul lunii noul preparat creat de grupul Novartis pentru tratarea unei maladii ereditare rare și, de regulă, mortală și care costă între 1,2 și 5 milioane de dolari. Zolgensma va deveni, astfel, cea mai scumpă terapie omologată până în prezent. 

Potrivit datelor statistice, maladia musculară SMA afectează aproximativ 10.000 de nou-născuți, dintre care aproape 60% suferă de forma cea mai severă a bolii, ce provoacă o disfuncție a celulelor nervoase ale măduvei spinării, antrenând slăbirea mușchilor și atrofierea lor.

În prezent, preparatul se află în faza de testare clinică, costurile fiind estimate de Novartis între 1,2 și 5 milioane de dolari. Prețul extrem de ridicat se explică prin caracterul complex de producție a componentelor lui.

Asigurătorii au contestat amploarea costurilor, avertizând că un tratament de câteva milioane de dolari este prea scump pentru a fi suportat de firmele de asigurări.

Citește și Pfizer a dat lovitura cu un medicament foarte scump

În aceste condiții, Novartis a decis să acorde asigurătorilor reduceri pentru Zolgensma, în speranța că firmele își vor asuma cheltuielile pentru tratament, a declarat Dave Lennon, patronul AveXis, societate cumpărată de Novartis acum trecut pentru 8,2 miliarde de dolari și care cuprinde în portofoliul său noua terapie. Negocierile privind prețul preparatului se află în fază avansată, dar o decizie definitivă va interveni după omologare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel