"Este important ca ratele dobânzii să rămână unde sunt pentru mai mult timp", afirmă Cristian Popa (BNR)

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Naționala a României
Banca Naționala a României
Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, a transmis un mesaj despre inflaţie şi rata dobânzii.

"Rata anuală a inflației a scăzut la 8,8% în luna septembrie, în linie cu prognoza BNR pentru sfârșitul celui de-al treilea trimestru din 2023. Avansul prețurilor de consum în termeni lunari a fost de 0,8%, un nivel destul de ridicat, iar principala preocupare o reprezintă categoria serviciilor, ce accelerează cu 12% față de luna septembrie a anului precedent.

Deși în descreștere, inflația mărfurilor alimentare (+10,4%) se află în continuare peste rata inflației IPC, în timp ce dinamica prețurilor s-a temperat cel mai puternic în categoria mărfurilor nealimentare (+6,7%). Inflația de bază a decelerat de asemenea, dar este încă la un nivel înalt: 11,4% în ultimele 12 luni.

Însă principalul element cu care poți judeca inflația de bază (și serviciile) este piața muncii, iar piața muncii rămâne relativ tensionată: costurile salariale ce cresc cu 15% în medie pot fi absorbite pentru o perioadă de angajatori, însă nu pentru totdeauna, făcând dificilă ultima parte a luptei cu inflația.

Într-un context macroeconomic încă incert, Banca Națională a României a hotărât să mențină în octombrie rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Similar altor țări din regiune, economia României încetinește. În plus, ne confruntăm cu noi incertitudini și riscuri generate de măsurile fiscal-bugetare care vor fi aplicate la începutul anului viitor. Într-un mediu marcat de o amplă incertitudine, cred că este esențial să nu ne grăbim, este important ca ratele dobânzii să rămână unde sunt pentru mai mult timp (higher for longer), ca aproape peste tot în lume, pentru a nu risca o reaprindere a inflației.

Trebuie să fim convinși că inflația se apropie de țintă înainte de a opera reduceri de dobânzi. Altfel, relaxarea prematură a politicii monetare ar putea fi periculoasă, după cum voi arăta într-o postare viitoare: cele mai multe episoade inflaționiste din lume au recidivat deoarece au existat reduceri premature ale dobânzilor", transmite Cristian Popa într-un mesaj postat pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel