Este posibil ca acești români să nu mai poată lucra după ce ies la pensie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pe băncile universității
Pe băncile universității
Este vorba despre o propunere ce face obiectul unui proiect de lege intrat pe agenda de lucru a Camerei Deputaților. 

Intrată în vigoare în urmă cu două săptămâni, la începutul lunii septembrie, noua Lege a învățământului va fi modificată. În orice caz, acesta este scopul inițiativei legislative depusă în Camera Deputaților de un grup de parlamentari. În cazul de față, ultimul cuvânt, cel decisiv, revine senatorilor.

Mai concret, se intenționează completarea art. 219 alin.(1), (2) și (3) din Legea învățământului, articol despre care autorii acestui demers legislativ scriu, în expunerea de motive, că ”oferă posibilitatea persoanelor care îndeplinesc condițiile pentru a se pensiona la împlinirea limitei legale de vârstă, să-și continue activitatea ”fără limită de vârstă”. 

În opinia inițiatorii proiectului de lege, ”această reglementare este nocivă pentru învățământul superior, deoarece permite cadrelor didactice să rămână titulare pe post fără limită de vârstă, fără o evaluare a anuală a performanțelor acestora”, ceea ce le conferă, practic, un privilegiu viager. O astfel de reglementare sub forma celei cuprinse în alin. (2) va bloca orice intrare în sistemul de învățământ universitar, atâta timp cât posturile ocupate vor fi blocate de conducerile universităților, după bunul plac”, subliniază semnatarii expunerii de motive. 

Prin urmare, se propune modificarea și completarea alin. (1) al art. 219 din Legea învățământului, după cum urmează: ”Personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. La cererea cadrului didactic, în termen de 30 de zile anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizație pentru pensionare, se poate menține statutul de titular până la finalul anului universitar în care împlinește vârsta de pensionare”. 

Conform propunerii legislative, alin. (2) ar urma să fie abrogat, pentru ca următorul aliniat să fie și el schimbat. Concret, se sugerează eliminarea posibilității ca posibilității ca profesorii universitari să-și poată continua activitatea cu mult peste vârsta de pensionare.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tarom, salvată pe ultima sută de metri de la faliment

Executivul a aprobat în şedinţa de joi un ajutor de stat...

Putin aprobă confiscarea activelor americane aflate în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret...

Mare companie germană deschide o fabrică în România

Holdingul german Karl Mayer, specializat în producţia de...

Finanțele au împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 4,038...

Tesla mai construieşte o uzină în China

Tesla a început construirea în Shanghai a unei fabrici...

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Temele zilei, energia electrică, rezerva de gaze, prețul...


pixel