Euro a coborât, pentru scurt timp, sub pragul de 1 dolar

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dolarul american, mai scump decât moneda europeană
Dolarul american, mai scump decât moneda europeană
Moneda americană este stimulată de perspectiva unei înăspriri a politicii monetare a Rezervei Federale a SUA, relatează Le Figaro.

Luni, dolarul a depășit pentru scurt timp pragul de un euro, pe fondul determinării declarate a mai multor membri ai Rezervei Federale americane de a înăspri politica monetară.

În condițiile în care economia europeană suferă de pe urma creșterii prețurilor la energie, ceea ce va limita marja de manevră a Băncii Centrale Europene și a Băncii Angliei, euro și lira sterlină au scăzut.

Euro a pierdut 0,29%, la 1,0008 dolari, la ora 10:50 la Paris, după ce coborâse la 0,9990 dolari, iar lira sterlină era în scădere cu 0,24%, la 1,1801 dolari, după ce ajunsese la 1,1782 dolari, niveluri care nu au mai fost văzute de la jumătatea lunii iulie.

Euro se apropie de cel mai scăzut nivel al anului, de 0,9952 dolari. În cazul în care moneda unică europeană va scădea din nou sub acest nivel, va avea o evoluție nemaiîntâlnită din 2002, anul în care a fost introdusă.

Pe partea americană, în timp ce unii traderi au pariat că FED va încetini ritmul majorărilor, mai mulți oficiali ai Băncii Centrale a SUA au încercat să îi convingă că majorarea ratelor va continua. "O nouă oportunitate pentru FED de a convinge piața va fi simpozionul de la Jackson Hole de la sfârșitul acestei săptămâni", a declarat Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank. La această reuniune a bancherilor centrali, șeful Fed va lua cuvântul vineri.

În ceea ce privește partea europeană, "Europa se pregătește pentru o nouă închidere a gazoductului Nord Stream 1 la sfârșitul acestei luni", a declarat pentru AFP Craig Erlam, analist la Oanda. Gigantul Gazprom a avertizat că livrările de gaze vor fi oprite pentru "întreținere" în perioada 31 august - 2 septembrie, reaprinzând temerile privind o penurie în Europa, unde Rusia este acuzată de șantaj energetic.

Ca urmare, prețul gazului european (contractele futures olandeze TTF) a urcat luni la 292,995 de euro pe megawatt-oră (MWh), apropiindu-se de maximele istorice atinse în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina.

Citește și Evoluția leului. Adrian Vasilescu (BNR): ”Ei sunt cei care au pierdut cel mai mult”

Reprezentantul BNR a subliniat, de la bun început că, în ultimii 13 ani, leul s-a depreciat față de euro cu 96 de bani. În ceea ce privește ușoara apreciere înregistrată de moneda națională în perioada din urmă, a declarat că este vorba despre o evoluție conjuncturală. 

Au venit românii din străinătate

„Într-adevăr, leul cunoaște, așa cum ați spus, o ușoară apreciere, dar asta este conjunctural. Este vară, a fost Sfânta Maria, au venit foarte mulți români care lucrează în străinătate și au schimbat bani. În același timp, ca anul trecut, a fost vândut grâu chiar din lan și asta a contribuit la aprecierea leului, deci nu m-aș opri asupra acestui fapt, care deși este încurajator, este conjunctural, și aș spune că de 13 ani, adică 2008 și până în prezent, leul este stabil pe o piață stabilă”.

O cifră importantă

„Practic, în această perioadă de 13 ani și ceva, leul s-a depreciat față de euro cu 96 de bani, 96 de bani este o cifră infimă și sunt 13 ani, în această perioadă de 13 ani s-a înscris și criza din 2008-2009, recesiunea din 2009 și 2010, evenimentele din 2010, încă două recesiuni importante, de asemenea inflații mari. Totuși, prin aceste furtuni, leul s-a depreciat cu 96 de bani. Asta este cifra importantă, iar ideea este stabilitatea financiară, stabilitatea absolută a acestei piețe, care de fapt constituie stâlpul activității financiare din România”, a continuat el, într-o intervenția la emisiunea ”Politica Zilei”, de la B1 TV.

Represiune financiară

Întrebat ce ar trebui să știe românii cu depozite în lei pentru perioada următoare, Adrian Vasilescu a afirmat: „Sunt 11 milioane de persoane fizice care au între 15 și 16 milioane de conturi. Practic ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Taxe / Foto: Freepik

Guvernul taie din ”Taxa pe stâlp”. Cine va plăti mai puțin

Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...

Rafinărie / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Roșiile românești nu apar timpuriu
Foto: Freepik.com
Fosta mină de grafit de la Baia de Fier, județul Gorj
Foto: Freepik.com

Preţul aurului a ajuns, luni, la un nou maxim istoric

Cotaţia aurului a atins un nivel record.

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...

China, UE / sursa foto: Freepik.com
Bursă / Foto: Freepik
Banca Națională a României
Grup de oameni sar fericiti / Foto: Freepik

România are, de duminică seara, un nou milionar în euro

Un român norocos s-a trezit milionar, de duminică seara.

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Bani / FOTO: Freepik
Donald Trump
Foto: Freepik.com
Exploatare uraniferă / FOTO: Wikipedia

Aceasta este cea mai puternică rocă din lume

Imaginați-vă că survolați Outback-ul australian....

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterie Solid State / Ilustrație: Oana Pavelescu
Tichete de masă / Foto: DCBusiness

Modificare a valorii bonurilor de masă

A fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru...

China Europa / sursa: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
InZOI/ FOTO: Captură ecran

pixel