Luni, dolarul a depășit pentru scurt timp pragul de un euro, pe fondul determinării declarate a mai multor membri ai Rezervei Federale americane de a înăspri politica monetară.
În condițiile în care economia europeană suferă de pe urma creșterii prețurilor la energie, ceea ce va limita marja de manevră a Băncii Centrale Europene și a Băncii Angliei, euro și lira sterlină au scăzut.
Euro a pierdut 0,29%, la 1,0008 dolari, la ora 10:50 la Paris, după ce coborâse la 0,9990 dolari, iar lira sterlină era în scădere cu 0,24%, la 1,1801 dolari, după ce ajunsese la 1,1782 dolari, niveluri care nu au mai fost văzute de la jumătatea lunii iulie.
Euro se apropie de cel mai scăzut nivel al anului, de 0,9952 dolari. În cazul în care moneda unică europeană va scădea din nou sub acest nivel, va avea o evoluție nemaiîntâlnită din 2002, anul în care a fost introdusă.
Pe partea americană, în timp ce unii traderi au pariat că FED va încetini ritmul majorărilor, mai mulți oficiali ai Băncii Centrale a SUA au încercat să îi convingă că majorarea ratelor va continua. "O nouă oportunitate pentru FED de a convinge piața va fi simpozionul de la Jackson Hole de la sfârșitul acestei săptămâni", a declarat Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank. La această reuniune a bancherilor centrali, șeful Fed va lua cuvântul vineri.
În ceea ce privește partea europeană, "Europa se pregătește pentru o nouă închidere a gazoductului Nord Stream 1 la sfârșitul acestei luni", a declarat pentru AFP Craig Erlam, analist la Oanda. Gigantul Gazprom a avertizat că livrările de gaze vor fi oprite pentru "întreținere" în perioada 31 august - 2 septembrie, reaprinzând temerile privind o penurie în Europa, unde Rusia este acuzată de șantaj energetic.
Ca urmare, prețul gazului european (contractele futures olandeze TTF) a urcat luni la 292,995 de euro pe megawatt-oră (MWh), apropiindu-se de maximele istorice atinse în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina.
Citește și Evoluția leului. Adrian Vasilescu (BNR): ”Ei sunt cei care au pierdut cel mai mult”
Reprezentantul BNR a subliniat, de la bun început că, în ultimii 13 ani, leul s-a depreciat față de euro cu 96 de bani. În ceea ce privește ușoara apreciere înregistrată de moneda națională în perioada din urmă, a declarat că este vorba despre o evoluție conjuncturală.
Au venit românii din străinătate
„Într-adevăr, leul cunoaște, așa cum ați spus, o ușoară apreciere, dar asta este conjunctural. Este vară, a fost Sfânta Maria, au venit foarte mulți români care lucrează în străinătate și au schimbat bani. În același timp, ca anul trecut, a fost vândut grâu chiar din lan și asta a contribuit la aprecierea leului, deci nu m-aș opri asupra acestui fapt, care deși este încurajator, este conjunctural, și aș spune că de 13 ani, adică 2008 și până în prezent, leul este stabil pe o piață stabilă”.
O cifră importantă
„Practic, în această perioadă de 13 ani și ceva, leul s-a depreciat față de euro cu 96 de bani, 96 de bani este o cifră infimă și sunt 13 ani, în această perioadă de 13 ani s-a înscris și criza din 2008-2009, recesiunea din 2009 și 2010, evenimentele din 2010, încă două recesiuni importante, de asemenea inflații mari. Totuși, prin aceste furtuni, leul s-a depreciat cu 96 de bani. Asta este cifra importantă, iar ideea este stabilitatea financiară, stabilitatea absolută a acestei piețe, care de fapt constituie stâlpul activității financiare din România”, a continuat el, într-o intervenția la emisiunea ”Politica Zilei”, de la B1 TV.
Represiune financiară
Întrebat ce ar trebui să știe românii cu depozite în lei pentru perioada următoare, Adrian Vasilescu a afirmat: „Sunt 11 milioane de persoane fizice care au între 15 și 16 milioane de conturi. Practic ... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...