Euro a scăzut sub un dolar pentru prima oară în 20 de ani
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Euro a scăzut sub un dolar
Euro a scăzut sub un dolar
Moneda euro a coborât miercuri, pentru scurt timp, sub pragul simbolic de un dolar, o situaţie fără precedent după luna decembrie 2002, afectată de politica Fed de majorare agresivă a dobânzilor şi îngrijorările cu privire la riscul de recesiune în zona euro, transmite Reuters.

La scurt timp după publicarea unor date statistice care arată o creştere accelerată a inflaţiei în SUA în luna iunie, ceea ce deschidea calea unei politici monetare şi mai restrictive din partea Rezervei Federale americane, moneda euro se tranzacţiona pentru 0,9998 de dolari în jurul orei 12.45 GMT, o premieră de la introducerea sa în circulaţie.

"Raţionalizarea gazelor naturale, aşteptata recesiune, sunt toate motive solide pentru a fi pesimist cu privire la euro", este de părere Stuart Cole, economist la Equiti Capital în Londra. Potrivit economistului, aceşti factori vor îngreuna sarcina Băncii Centrale Europene de a majora costului creditului, ceea ce va adânci şi mai mult diferenţele de dobândă dintre SUA şi Europa.

De la introducerea sa în circulaţie în 1999, moneda euro a petrecut foarte puţin timp sub nivelul de paritate cu dolarul. Ultima dată când a fost în această situaţie a fost între 1999 şi 2002, când a coborât până la un minim istoric de 0,82 dolari în luna octombrie 2000.

Chiar dacă are o istorie relativ scurtă de două decenii, monedă euro este a doua cea mai căutată valută pe pieţele mondiale de schimb valutar, iar tranzacţiile zilnice euro/dolar sunt cele mai mari de pe piaţa valutară globală care are o valoare de 6.600 de miliarde de dolari pe zi.

Deprecierea euro, care a pierdut 12% din valoare de la începutul anului, este o nouă bătaie de cap pentru BCE. Un euro mai slab face ca bunurile importate să devină mai scumpe, ceea ce pe cale de consecinţă alimentează şi mai mult inflaţia. Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie. Pe de altă parte, încercarea de a susţine cursul de schimb al euro cu dobânzi mai mari ar putea agrava riscurile de recesiune.

Economiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să înceapă să majoreze dobânda de referinţă la reuniunea din 21 iulie, aceasta fiind prima majorare a costului creditului în zona euro decisă în ultimii 11 ani. În schimb, începând din luna martie şi până în prezent, Banca centrală a SUA a majorat costul creditului cu 150 de puncte de bază şi ar urma să adopte o nouă majorare de 75 de puncte de bază la reuniunea de la finele acestei luni. 

Citește și: Piețele se pregătesc pentru tot ceea ce este mai rău - Analiză

Acțiunile europene se prăbușesc cu 20%. Marjele creditelor de tip "junk" au depășit nivelurile crizei din 2020 iar Euro se scufundă ajungând la 90 de cenți USD.

Previziunile sunt de rău augur pentru piețele financiare dacă Rusia întrerupe toate livrările de gaz către Europa. 

În prezent, livrările se desfășoară la niveluri reduse, conducta principală fiind închisă pentru o perioadă de 10 zile pentru întreținere, iar temerile se amplifică în legătură cu faptul că Moscova nu va deschide din nou robinetul. Mulți investitori se întreabă: Cât de grav ar putea deveni situația? 

La această întrebare, strategii de pe Wall Street au încercat să pună cifre pe un scenariu care ar fi de neconceput în vremuri normale. Există atât de multe variabile, cum ar fi durata unei eventuale închideri, amploarea reducerilor de aprovizionare și cât de departe ar merge țările pentru a raționaliza energia, încât previziunile oricui sunt în cel mai bun caz o presupunere. 

"Marea necunoscută este modul în care șocul care începe în Germania, Polonia și alte țări din Europa Centrală se va reverbera în restul Europei și în lume", a declarat Joachim Klement, șeful departamentului de strategie, contabilitate și sustenabilitate la Liberum Capital. "Pur și simplu nu există niciun substitut disponibil pentru gazul rusesc".

Într-o analiză din această săptămână, economiștii de la UBS Group AG au prezentat o viziune detaliată a ceea ce văd că se va întâmpla dacă Rusia oprește livrările de gaze către Europa. Aceasta ar reduce câștigurile companiilor cu peste 15%. Scăderea pieței ar depăși 20% în cazul Stoxx 600, iar euro ar coborî la 90 de cenți. Graba pentru activele sigure ar duce randamentele de referință ale obligațiunilor germane la 0%, au scris ei.

"Subliniem faptul că aceste proiecții ar trebui privite ca aproximări aproximative și în niciun caz ca un scenariu mai rău", a scris Arend Kapteyn, economist-șef la UBS. "Am putea concepe cu ușurință perturbări economice care să conducă la rezultate mai negative în materie de creștere".

Piețele evaluează deja o parte din pagube. Euro se află la minimul ultimelor două decenii și în pragul parității cu dolarul. Acțiunile germane au pierdut 11% din iunie. Gigantul german al gazelor Uniper SE este cea mai mare victimă corporativă, acțiunile sale scăzând cu 80% în acest an, în timp ce încearcă să obțină un plan de salvare din partea guvernului.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel