Dolarul creşte, iar euro scade până aproape de minimul ultimilor doi ani

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dolari și euro
Dolari și euro
Dolarul Crește După Noile Tarife Anunțate de Trump, relatează Reuters.

Dolarul s-a apreciat luni, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că va impune noi tarife vamale de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu, exercitând presiune asupra euro și a monedelor australiene și neozeelandeze, axate pe mărfuri.

Trump a mai precizat că marți sau miercuri va anunța tarife vamale reciproce, aplicabile tuturor țărilor și aliniate la nivelurile de impozitare practicate de fiecare dintre acestea. Decizia amplifică temerile legate de un posibil război comercial global, în contextul în care măsurile de retorsiune ale Chinei asupra produselor americane urmau să intre în vigoare luni.

Săptămâna trecută, Trump a declanșat un conflict comercial, inițial impunând tarife pentru Mexic și Canada, apoi suspendându-le temporar, dar menținând taxele asupra bunurilor chinezești. Acest lucru a determinat un răspuns moderat din partea Beijingului, semnalând o posibilă deschidere către negocieri.

Euro (EUR=EBS) a scăzut cu 0,1%, tranzacționându-se la 1,0317 dolari în primele ore ale zilei, apropiindu-se de minimul ultimilor doi ani, de 1,0125 dolari, atins săptămâna trecută, pe fondul îngrijorărilor legate de taxele pe care Trump le-a amenințat în mod repetat împotriva Europei.

Dolarul australian (AUD=D3) a pierdut 0,21%, ajungând la 0,6264 dolari, aproape de minimul ultimilor cinci ani, în timp ce dolarul neozeelandez (NZD=D3) a scăzut cu 0,12%, la 0,5649 dolari. Dolarul canadian (CAD=D3) s-a depreciat cu peste 0,2%, Canada fiind cel mai mare furnizor de aluminiu primar pentru SUA.

Charu Chanana, strateg-șef la Saxo, a remarcat că vechile strategii comerciale nu mai sunt aplicabile, deoarece China nu mai este un furnizor semnificativ de oțel pentru SUA după tarifele impuse în 2018.

„Îngrijorarea imediată nu este inflația, deoarece ar putea exista efecte de contrabalansare, precum încetinirea cererii. Problema majoră este incertitudinea și tendința către o lume mai protecționistă”, a explicat Chanana.

Pe lângă Trump, atenția investitorilor se va concentra pe datele privind inflația din SUA, programate pentru miercuri, și pe declarațiile președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, în fața Camerei Reprezentanților, marți și miercuri, unde tarifele ar putea fi un subiect de dezbatere.

Analiștii avertizează că noile tarife ar putea avea un impact inflaționist și ar putea pune presiune pe Fed pentru a menține ratele dobânzilor ridicate. Piețele estimează reduceri de 36 puncte de bază în acest an, în scădere față de 42 bps, după raportul pozitiv privind locurile de muncă publicat vineri.

Strategii de la Macquarie au subliniat că raportul privind ocuparea forței de muncă din ianuarie reflectă o economie robustă, dar incertitudinea ridicată i-a determinat să-și revizuiască prognoza asupra politicii Fed pentru acest an.

„Noua noastră estimare este că rata fondurilor federale va rămâne neschimbată în 2025, în intervalul 4,25%-4,5%. Anterior, prognozam o singură reducere de 25 bps în martie sau mai.”

Indicele dolarului (USD), care măsoară performanța monedei americane față de alte șase valute majore, s-a menținut stabil la 108,23 puncte în debutul tranzacțiilor.

Lira sterlină (GBP=D3) a rămas aproape neschimbată, tranzacționându-se la 1,23915 dolari.

Yenul japonez (JPY=EBS) s-a depreciat cu 0,4%, ajungând la 152 yeni per dolar, dar a rămas aproape de maximul ultimelor luni, atins vineri, pe fondul așteptărilor tot mai mari că Banca Japoniei va majora ratele dobânzilor anul acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Consiliul Europei
Florin Barbu
Un bijutier studiază un diamant
Oamenii lui Elon Musk / Fotomontaj: Oana Pavelescu
Adrian Negrescu, analist economic
BNR
Vapor comercial
Dan Suciu
Moody's

Moody's, avertisment dur. Banca Mondială, în pericol

Ratingul de tip "AAA" de care beneficiază Banca Mondială...

Marcel Ciolacu / Foto: George Călin / Inquam Photos
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Iohannis, anunț-bombă: Pleacă de la Cotroceni

Președintele României a anunțat că își dă demisia. 

Bani

Cursul BNR. Aurul, un nou record. Leul, evoluție oscilantă

În timp ce Klaus Iohannis anunța, de la Palatul...

Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe 2025

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat bugetul pe anul...

Dolari și euro
Gazele de la aragaz
Lingouri și monede de aur / sursa foto: Freepik.com
Inteligența Artificială
Monede / FOTO: Freepik

Donald Trump nu mai vrea astfel de monede

Într-o postare pe rețeaua sa socială Truth Social,...

Capitoliu / FOTO: Freepik

Cine deţine datoria de 36 de trilioane de dolari a SUA

Datoria SUA: 36 de trilioane de dolari și impactul...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Bursa / sursa foto: Freepik.com

Scădere pe Wall Street şi pe bursele europene

Evoluția Piețelor: Creștere ușoară la Tokyo, scăderi pe...

La benzinărie / FOTO: Freepik

pixel