Euro scade, BCE afișează prudență
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Romania, datorie publica
Romania, datorie publica
Euro a scăzut vineri în raport cu dolarul, după comentariile prudente ale președintelui BCE, Christine Lagarde, și la o zi după datele privind inflația din SUA, care au declanșat mișcări mixte ale dolarului. În jurul orei 10.10 GMT, euro era în scădere cu 0,38%, la 1,1384 dolari.

"Slăbiciunea euro a fost exacerbată de comentariile foarte prudente ale președintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde", a comentat Matthew Ryan, analist la Ebury. Majorarea ratelor dobânzilor "nu va rezolva, acum, niciuna dintre problemele actuale", cum ar fi penuria de materii prime care apasă asupra industriei, a precizat președintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat ziarelor regionale germane RND.

"Dimpotrivă, dacă acționăm prea repede acum, relansarea economiei noastre va fi considerabil mai slabă, iar locurile de muncă vor fi în pericol", a adăugat ea.

Această prudență contrastează cu perspectiva unei înăspriri a politicii monetare americane, în condițiile în care inflația a continuat să se accelereze în ianuarie în SUA, ajungând la 7,5% pe an, un record în ultimii aproape 40 de ani. Acest lucru ar trebui să împingă a priori Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze ratele mai repede decât se așteaptă și, astfel, să întărească dolarul.

Citește și Altă NENOROCIRE s-a abătut asupra economiei mondiale. Ne va afecta pe toți

Citește și 2021, an dificil pentru grupul BVB: Profit net în scădere cu 20%

Dar, după ce inițial a crescut joi, dolarul a scăzut față de euro și s-a apropiat de pragul simbolic de 1,15 dolari pentru un euro, pentru prima dată din octombrie anul trecut.

"Problema inflației este globală", iar Fed nu este singura care ia în considerare o înăsprire a politicii sale monetare, a declarat Derek Halpenny, analist la MUFG. Dar, de la acest episod de slăbiciune, dolarul a crescut, deoarece "piața nu poate ignora nici o viitoare creștere a dobânzii" în SUA, a adăugat el. Ca urmare a acestei ezitări, paritatea euro/dolar se află mai mult sau mai puțin la nivelul de la începutul anului (+0,13% pentru euro).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel