Euro se agață de maximul ultimelor șapte luni față de dolar
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Moneda europeană profită de o perioadă de oarecare calm
Moneda europeană profită de o perioadă de oarecare calm
Moneda euro pare să-și ia revanșa față de dolarul american care i-a dat mari bătăi de cap pe tot parcursul anului trecut. 

Astfel, marți, euro era în creștere față de dolar, apropiindu-se de cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni, evoluție susținută de diminuarea îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu energie a Europei. Până la ora 10:35 GMT, euro recuperase 0,07%, ajungând 1,0738 dolari, la doar câteva zecimi de cent de la cel mai ridicat nivel din iunie, de 1,0761 dolari.

Pentru analiștii de la Societe Generale, "absența unor știri îngrijorătoare" reprezintă principala "susținere a euro".

În 2022, invazia Ucrainei și restricțiile severe impuse asupra exporturilor de hidrocarburi rusești au cântărit asupra evoluției monedei unice, generând îngrijorări cu privire la o posibilă penurie de energie pe timp de iarnă.

Dar, temperaturile blânde ale iernii au limitat nevoile de încălzire a locuințelor. În plus, situație din Ucraina pare relativ stabilă. Prin urmare, au comentat analiștii de la Societe Generale, "este greu de imaginat vreun motiv non-geopolitic care să împingă euro înapoi sub paritate" cu dolarul.

Prin urmare, investitorii se concentrează din nou asupra deciziilor de politică monetară de pe ambele maluri ale Atlanticului. "Piețele vor să creadă că planetele se aliniază" și că Rezerva Federală a SUA (Fed) va încetini majorările de rate în prima jumătate a anului înainte de a le reduce în a doua jumătate, a declarat Guillaume Dejean, analist la Convera.

Investitorii vor fi cu ochii pe discursul președintelui Fed, Jerome Powell, la o discuție din Suedia despre independența băncilor centrale. Șeful băncii centrale va lua cuvântul după ceilalți membri ai Comitetului de politică monetară, care au fost "mai degrabă (dar nu complet) hawkish", o poreclă dată susținătorilor majorărilor de dobândă, amintește Neil Wilson, analist la Markets.com.

Următorul indicator important pentru piețe este indicele prețurilor de consum (IPC) din SUA, care va fi publicat joi.

Citește și Băncile elvețiene, mai optimiste ca niciodată, dar pe termen lung

Cauza principală a acestei îmbunătățiri pe termen lung este schimbarea mult așteptată a politicii monetare. "Această schimbare de direcție permite băncilor să își îmbunătățească profitabilitatea în domeniul dobânzilor, care este atât de important pentru ele", a comentat Patrick Schwaller, șef al departamentului de audit pentru sectorul financiar și partener la EY Elveția, citat în cea de-a 13-a ediție a barometrului bancar.

Aproape trei din patru instituții de credit elvețiene (74%) nu se așteaptă ca inflația anuală să scadă sub ținta de 2% stabilită de Banca Națională a Elveției (SNB) înainte de 2024.

Creșterea ratelor dobânzilor

Creșterea rapidă a ratelor dobânzilor este citată de mai mult de o treime dintre respondenți (37%, față de 26% în urmă cu un an) ca fiind principala provocare, în timp ce 31% se așteaptă la ajustări de evaluare mai mari în domeniul finanțării locuințelor și 59% se așteaptă la o cerință de provizionare semnificativ mai mare pentru creditele acordate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), față de 12% și, respectiv, 36%....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

NVIDIA nu are motive să dezamăgească piața

Bursa de la New York așteaptă ca NVIDIA să prezinte...

Gazprom, somată să nu mai arunce banii pe fereastră

Guvernul Rusiei a emis o hotărâre în acest sens. 

Microsoft prezintă PC-urile Copilot+

Microsoft a lansat luni o nouă categorie de computere...

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

Gigantul saudit Aramco pariază pe computerul cuantic

Iar în acest scop a ales o tânără companie franceză,...

ChatGPT își pierde vocea. Acuzații grave la adresa companiei

ChatGPT trebuie să renunțe la una dintre vocile pe care...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...


pixel