Europa a reușit să producă mai multă energie din surse regenerabile decât din combustibili fosili
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Un prim pas în direcția pe care Europenii o doresc
Un prim pas în direcția pe care Europenii o doresc
Europenii au obținut mai multă electricitate din surse regenerabile decât din combustibili fosili, pentru prima dată anul trecut, potrivit unui raport anual al Ember și Agora Energiewende, citat de CNN.

Raportul, care urmărește sectorul energetic al UE din 2015, a constatat că sursele regenerabile de energie au livrat 38% din electricitate anul trecut, comparativ cu 37% furnizate de combustibilii fosili.

Schimbarea are loc pe măsură ce alte surse, cum ar fi energia eoliană și solară, au crescut în Uniunea Europeană. Ambele resurse s-au dublat aproape din 2015 și, începând cu anul trecut, au reprezentat o cincime din producția de energie electrică în țările UE, se arată în raport. Acesta este și motivul pentru care energia din cărbune a scăzut cu 20% anul trecut, reprezentând doar 13% din energia electrică generată în Europa.

ENEL oferă REDUCERI CLIENȚILOR! Află TOTUL aici

"Creșterea rapidă a energiei eoliene și solare a forțat căderea cărbunelui, dar acesta este doar începutul", a declarat Dave Jones, analist senior în domeniul energiei electrice pentru Ember și autor principal al raportului, într-un comunicat. „Europa se bazează pe energie eoliană și solară pentru a se asigura că nu numai cărbunele va fi eliminat treptat până în 2030, ci și pentru a elimina treptat emisiile de gaze, pentru a înlocui centralele nucleare închise și pentru a satisface creșterea cererii de energie electrică.”

Măsurile de blocare pe fondul pandemiei de Covid-19 de anul trecut au dus la o cerere mai mică de energie electrică pe tot globul. Cererea europeană a scăzut cu 4% în 2020, potrivit raportului, care a spus că pandemia nu a influențat creșterea surselor de energie regenerabile. Din 2015, emisiile au înregistrat un declin istoric în Europa, care a devenit cu 29% mai curată, se menționează în raport.

Schimbarea vine după angajamentele luate de liderii UE luna trecută de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel