Europa, avertizată! Fatih Birol: Europa ar trebui să fie pregătită
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Photo by Pixabay
Photo by Pixabay
Europa trebuie să se pregătească imediat pentru momentul când Rusia o să oprească toate exporturile de gaze către regiune în această iarnă, potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie, care a cerut guvernelor să lucreze pentru a reduce cererea și a menține deschise centralele nucleare.

Fatih Birol a declarat că reducerile livrărilor din ultimele săptămâni, pe care Kremlinul le-a atribuit unor lucrări de întreținere, ar putea fi, de fapt, începutul unor reduceri mai ample menite să împiedice umplerea instalațiilor de depozitare în vederea pregătirii pentru iarnă, în timp ce Rusia încearcă să câștige influență asupra regiunii.

"Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc va fi complet tăiat", a declarat acesta într-un interviu acordat Financial Times. "Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei.

"Cred că reducerile sunt orientate spre evitarea umplerii depozitelor din Europa și creșterea influenței Rusiei în lunile de iarnă".

Țările UE se grăbesc să umple din nou depozitele de stocare, Germania sperând să ajungă la 90% din capacitate până în noiembrie. Depozitele sale sunt pline doar pe jumătate.

De asemenea, statele membre au depus eforturi pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili ruși, prin aprovizionarea cu gaze din alte țări, inclusiv din SUA, și prin accelerarea trecerii la energia regenerabilă, deși oficialii au recunoscut că cursa pentru eliminarea treptată a petrolului și gazelor rusești ar însemna arderea mai mult cărbune și menținerea în funcțiune a centralelor nucleare, potrivit The Guardian.

Birol a declarat că măsurile de urgență luate de guvernele europene pentru a reduce cererea de energie nu au mers, probabil, suficient de departe și a îndemnat țările să depună eforturi pentru a păstra rezervele de energie.

"Cred că vor exista măsuri de cerere mai multe și mai profunde pe măsură ce se apropie iarna", a spus Birol. El a adăugat că ar putea fi nevoie de raționalizarea livrărilor de gaze, dacă Rusia va reduce și mai mult exporturile de gaze.

În ultimele săptămâni, Moscova a redus sau chiar a întrerupt livrările de gaze către mai multe țări din UE, ca răspuns la decizia acestora de a impune sancțiuni Kremlinului din cauza invaziei sale în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel