Conform acestui studiu, 54% dintre europeni cred că vor avea mai mulți bani disponibili pentru călătorii în 2024 față de 2023.
Raportul, bazat pe cercetarea a 8.000 de călători din șapte țări europene, dezvăluie că doar 11% dintre respondenți anticipează o scădere a bugetului disponibil pentru călătorii. Accor a remarcat că polonezii sunt cei mai încrezători în creșterea bugetului pentru călătorii în acest an, cu 64% dintre ei așteptându-se la o creștere, comparativ cu doar 7% care prevăd o scădere.
Germanii se află pe locul al doilea în topul încrederii europenilor (61% față de 13%), iar chiar și în Italia, cea mai puțin încrezătoare dintre cele șapte națiuni, există de aproape patru ori mai mulți călători care se așteaptă la bugete mai mari (44%) decât cei care se așteaptă la bugete mai mici (12%).
Numărul călătoriilor de agrement în străinătate pe care europenii le preconizează este în ușoară creștere față de anul trecut, iar călătoriile internaționale de tip "workation" sau "bleisure" - care combină atât aspecte de afaceri, cât și timp liber - sunt de asemenea în creștere.
Având în vedere flexibilitatea din ce în ce mai mare a modelelor de lucru și deschiderea din ce în ce mai mare a angajatorilor de a permite o mai mare libertate de acțiune în călătoriile de serviciu ale angajaților lor, un european din cinci (19%) se așteaptă să facă cel puțin o călătorie care să îmbine munca și distracția în 2024.
Zonele populare din sudul Europei continuă să fie preferatele călătorilor europeni, cu unul din patru (23%) planificând o călătorie în Spania în acest an, urmată de Italia (18%), Franța (16%), Portugalia și Grecia (13%). În afara Europei, 16% dintre călătorii europeni intenționează să călătorească în America de Nord sau Centrală în acest an, iar aceeași proporție intenționează să viziteze Asia.
Cu toate că se bucură de o capacitate financiară crescută, aspectele economice nu sunt departe de gândurile consumatorilor - marea majoritate (87%) întreprinzând măsuri pentru a reduce costurile, dat fiind inflația și creșterea costurilor de trai. De la alegerea unor opțiuni de cazare mai accesibile (27%) până la reducerea cheltuielilor (27%), acțiunile de reducere a costurilor ar putea influența ofertele de călătorie în anul următor.
Șapte din zece călători (71%) afirmă că sustenabilitatea este un factor important în deciziile lor de călătorie. Italia se evidențiază ca fiind cea mai atentă la călătoriile ecologice, cu 82% dintre respondenți considerând că existența unor opțiuni sustenabile este importantă în procesul de luare a deciziilor, urmată de Spania (78%) și Polonia (77%), în timp ce călătorii britanici sunt mai puțin preocupați (61%).
Trebuie menționat că trei din patru călători (77%) declară că preocupările legate de mediu vor influența comportamentul lor de călătorie sau de rezervare. Printre acțiunile pe care le vor întreprinde se numără călătoriile mai rare (11%), alegerea zborurilor mai scurte (14%) și căutarea de furnizori de cazare sau de tur-operatori sustenabili (10%).
Cu toate acestea, există obstacole care împiedică călătorii să facă alegeri de călătorie durabile, inclusiv presiuni contradictorii legate de costuri (38% dintre respondenți) și lipsa percepută de informații (23%).
De asemenea, schimbările climatice contribuie la o altă tendință, respectiv evitarea sezonului de vârf. Unul din trei respondenți din Europa (32%) declară că își vor alege intenționat o vacanță în afara sezonului de vârf pentru a reduce costurile, în timp ce unul din cinci respondenți (19%) se așteaptă să facă acest lucru pentru a evita riscul valurilor de căldură, cum ar fi cele observate vara trecută în sudul Europei. Ca urmare, unele destinații cu vreme caldă ar putea beneficia de un sezon turistic mai lung, cu unii operatori de turism deja oferind vacanțe în locuri mai calde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...