Eurostat a confirmat! Economia europeană a încetinit semnificativ

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară
Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară
Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat un avans de 1,2% în 2019, după o creştere de 1,8% în anul 2018, şi un avans de 2,4% în 2017, potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, informează AFP. 

Cu toate acestea, cifra comunicată de Eurostat este puţin mai optimistă decât ultimele prognoze ale Comisiei Europene, care în luna noiembrie a anului trecut miza pe o creştere economică de 1,1% în zona euro în 2019.

În cazul Uniunii Europene, estimarea preliminară a Eurostat arată că Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 1,4% în 2019, după o creştere de 1,9% în 2018. În acest caz, cifra comunicată de Eurostat este identică cu prognozele Comisiei Europene, care în luna noiembrie estima că PIB-ul UE va creşte cu 1,4% în 2019, 2020 şi 2021. Eurostat precizează că în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut atât în zona euro cât şi în UE a crescut cu 0,1%, după un avans de 0,3% în trimestrul al treilea în ambele zone.

Economia americană înregistrează cea mai slabă creștere

În ritm anual, trimestrul patru 2019 comparativ cu trimestrul patru 2018, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 1% în zona euro şi unul de 1,1% în UE, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mai mici decât cele înregistrate în trimestrul al treilea. De asemenea, Eurostat a anunţat vineri că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut uşor, în luna ianuarie 2020, până la 1,4%, de la un nivel de 1,3% înregistrat în luna decembrie 2019.

Cifra comunicată de Eurostat este în linie cu estimărilor analiştilor intervievaţi de către furnizorul de servicii financiare Factset. În pofida creşterii din luna ianuarie, inflaţia din zona euro este sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Creşterea inflaţiei în zona euro în prima lună a acestui an se explică în principal prin majorarea preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări, care au înregistrat un avans de 2,2%. Urmează preţurile la energie, care au înregistrat o creştere de 1,8%, şi serviciile, cu un avans de 1,5%. În schimb, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în luna ianuarie până la 1,1% de la un nivel de 1,3%, în luna decembrie.

Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 21 februarie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com

pixel