Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
În luna iunie 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5127 lei, cu 49 lei (+1,0%) mai mare decât în luna mai 2019.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3142 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 41 lei (+1,3%).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (8245 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1776 lei).
Iunie 2019 comparativ cu Iunie 2018
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,5%.
Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum
Indicele câştigului salarial real1 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost 111,2%.
Indicele câştigului salarial real a fost 101,5% pentru luna iunie 2019 faţă de luna precedentă.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 216,8%, cu 3,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai 2019.
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Noutăți Ce trebuie să faci dacă obții venituri din dobânzi
Iunie 2019 comparativ cu Mai 2019
În luna iunie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic 2, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câştigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
cu 47,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
între 9,0% şi 12,5% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de editare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
între 3,5% şi 5,5% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi de producţie cinematografică,
video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), telecomunicaţii, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, tranzacţii imobiliare, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2019 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările în unele activităţi economice, de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
cu 15,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 14,4% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), respectiv cu 14,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
între 4,0% şi 6,5% în fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, transporturi pe apă;
între 2,0% şi 4,0% în fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi de poştă şi de curier.
În sectorul bugetar 3 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării de bilete de valoare (tichete de vacanţă), astfel: învăţământ (+7,2%), administraţie publică (+3,5%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+2,3%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...