Executivul a aprobat rectificarea bugetului AFM pentru 2022
Autor: Antonia Popescu | 29 noi 2022, 19:34
Executivul a aprobat rectificarea bugetului AFM pentru 2022
Executivul a aprobat rectificarea bugetului AFM pentru 2022
 Executivul a aprobat în şedinţa de marţi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Hotărârea pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, rectificat.

Conform unui comunicat al MMAP, rectificarea are în vedere susţinerea şi realizarea proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului, respectiv pentru a asigura resursele financiare pentru: programul privind protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare - valoarea creditelor de angajament de peste 1,8 miliarde de lei pentru lansarea unei sesiuni de depunere a proiectelor vizând dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă, a celor pentru colectarea apelor uzate şi a staţiilor de tratare/epurare a apei, precum şi asigurarea conectării utilizatorilor finali la sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare; programul privind iluminatul public stradal (lămpi cu LED), unde valoarea creditelor de angajament se suplimentează cu 500 milioane de lei;

De asemenea, rectificarea vizează şi programul privind creşterea eficienţei energetice de înlocuire a becurilor uzate cu becuri led, al cărui obiect este finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma unui voucher, pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţă cu becuri cu led noi, mai performante din punct de vedere energetic. Scopul programului îl constituie reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuinţe, pentru utilizatorii casnici. Valoarea creditelor de angajament şi a creditelor bugetare în acest caz este de 400 milioane de lei.

În ceea ce priveşte programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, aici se suplimentează valoarea creditelor bugetare cu peste 97 milioane de lei pentru plata cererilor de decontare depuse până la sfârşitul anului 2022.

Prin Hotărârea pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, rectificat, au fost alocate sume suplimentare şi pentru alte programe derulate prin AFM, se mai menţionează în comunicat.

De asemenea, Administraţia Fondului pentru Mediu va implementa două programe de finanţare prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv programul "Prima conectare", prevăzut la Capitolul Pilonul I, Tranziţie verde, Componenta C1: Managementul apei, punctul I3. Sprijinirea conectării populaţiei cu venituri mici la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare existente, prin care va fi asigurată branşarea/racordarea gospodăriilor vulnerabile la sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare, şi programul de finanţare a instalaţiilor de reciclare a deşeurilor, prevăzut la Capitolul Pilonul I, Tranziţie verde, Componenta C3. Managementul deşeurilor, Subinvestiţia I1.d. Construirea instalaţiilor de reciclare a deşeurilor, pentru a îndeplini obiectivele de reciclare din pachetul de economie circulară. Prin acest program va fi asigurată susţinerea financiară a operatorilor economici în vederea creşterii capacităţilor de reciclare a deşeurilor la nivel naţional. Acestea se realizează în baza Acordurilor de implementare încheiate cu MMAP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Crossuri externe