Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Potrivit expertului în energie, decizia furnizorilor de gaze, cum este și cea a ENGIE, este foarte greu să fie contestată, iar amenzile de 10% din cifra de afaceri, pe care le flutură ANRE-ul nu vor putea fi aplicate.
''Sigur, ceea ce face ENGIE este imoral, dar afacerile se bazează pe legile țării, iar actele normative proaste (sau realizate cu dedicație)'', scrie Chisăliță pe site-ul Asociatiaenergiainteligenta.
Acesta consideră că legislația este foarte ușor de de ''fentat'' de către furnizori.
''Această construcție (normativă n.r.), care favoriza exclusiv furnizorul, dându-i dreptul legal de a impune ce dorește în limitele legii, este CAUZA creșterii acum a prețului pentru 1,5 milioane de consumatori din România, comportamentul ENGIE este doar efectul (specularea) acestor legi.
Amenințările autorităților la adresa companiei, sunt fie bazate pe necunoașterea legii realizate chiar de ei, fie sunt doar ”de ochii consumatorilor”, consumatorii neavând ce face decât să suporte greșelile autorităților (legislația proastă realizată, adevărată cauză a creșterii prețului din toamnă pentru consumatorii de gaze din sudul României) și să îmbogățească o companie străină.
Uite așa asistăm din nou la o palmă pe care o primesc consumatorii, atunci când nu identificăm cauzele care ne creează problemele și ne concentrăm exclusiv pe efecte, care nu pot decât să ne facă să ne plângem de milă'', a adăugat Dumitru Chisăliță.
În opinia expertului, soluția pentru atenuarea impactului creșterii facturilor la gaze este reducerea cotei de TVA pentru această iarnă.
Citește și: Atentat la buzunarele românilor. Furnizorii schimbă prețurile cu forța
''Soluția nu este să eliminăm TVA-ul, dar datorită creșterii prețurilor la gaze, bugetul de stat câștigă aproximativ 48% mai mult decât a bugetat. Nu mi se pare corect ca pe spinarea românilor să se încaseze suplimentar aceste sume. TVA-ul ar trebui modificat astfel încât acești 48% să se întoarcă în buzunarele românilor sub formă de reducere de TVA. Acest lucru va fi și în avantajul consumatorului, pentru că dacă acesta își închide activitatea, vor genera costuri mult mai mari la bugetul decât ar fi câștigul din păstrarea TVA-ului''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...