Expert american: La testele clinice trebuie să participe şi persoane în vârstă şi de culoare
07 aug, 12:03, de  Antonia Popescu
Va fi imposibil să cunoaştem adevărata eficienţă a unui vaccin împotriva coronavirusului fără teste clinice la care să participe şi persoane în vârstă şi de culoare, a estimat pentru AFP dr. David Diemert, care supervizează testele clinice pentru vaccinul laboratoarelor americane Moderna.
Expert american: La testele clinice trebuie să participe şi persoane în vârstă şi de culoare
Expert american: La testele clinice trebuie să participe şi persoane în vârstă şi de culoare

Această chestiune este crucială, consideră expertul american, pentru că boala COVID-19 afectează în mod disproporţionat aceste grupuri din populaţie. Conform datelor federale americane, noul coronavirus ucide de două ori mai multe persoane afroamericane şi latino decât albi. În plus, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani reprezintă nu mai puţin de 80% din totalul deceselor.

Copiii și covid-19. Ce se știe, ce nu este sigur și ce nu se știe

Până la sfârşitul acestei săptămâni, David Diemert, specialist în boli infecţioase şi profesor la Universitatea George Washington, va începe să recruteze 500 de voluntari pentru testul clinic pe care îl conduce, o etapă ce va dura 2 luni. Vaccinul experimental pe bază de ARN mesager (mARN) dezvoltat de Moderna în colaborare cu Institutul Naţional american pentru Boli Infecţioase, este testat în 90 de regiuni americane, printre care şi la Washington, unde 45% din populaţie este afroamericană.

"Noi căutăm persoane care sunt mai susceptibile să se infecteze cu noul coronavirus şi să prezinte simptome, printre care persoane în vârstă şi de culoare", a precizat David Diemert.

Medicul estimează că rezultatele cercetărilor medicale derulate în SUA ar putea fi denaturate de faptul că sunt concentrate pe populaţii prea omogene, în pofida directivelor federale cu privire la diversitate.

Conform unui studiu, dintre cele 167 de medicamente autorizate de către SUA între 2008 şi 2013, o cincime produc reacţii diferite în funcţie de grupul etnic din care fac parte pacienţii.

În plus, de ani buni, medicii s-au bazat pe un instrument de diagnosticare a cancerului de sân care a fost testat doar la femei albe şi a subestimat dramatic riscul pentru femeile de culoare, care sunt mai vulnerabile la o vârstă fragedă, mai notează AFP.

Prin urmare, cercetătorii de la Universitatea George Washington parcurg regulat străzile oraşului, pieţele sale, bisericile şi centrele de testare, în căutarea voluntarilor.

O parte din misiunea lor constă în a câştiga încrederea unei comunităţi încă afectate de sinistrul experiment medical Tuskegee. Timp de 40 de ani, sute de afroamericani bolnavi de sifilis au fost studiaţi, fără a fi trataţi, pentru a observa evoluţia naturală a bolii. În 1972, dezvăluirile cu privire la acest studiu au provocat un scandal imens, mai ales pentru că subiecţii studiului nu şi-au dat niciodată consimţământul informat pentru a participa.

"Cred că una dintre cele mai mari provocări ale noastre este să recrutăm atât de mulţi oameni într-un timp atât de scurt", a spus specialistul, care în trecut a coordonat studii pentru un vaccin HIV.

În total, testele clinice pentru acest vaccin anti-COVID-19 vor implica 30.000 de voluntari şi vor dura aproximativ 2 ani. Responsabilii Moderna speră însă că eventualele rezultate preliminare concludente vor fi suficiente pentru a permite eliberarea unei autorizaţii de folosire de urgenţă peste câteva luni.

Vaccinul administrat în cadrul acestor teste clinice constă în două injecţii la nivelul umărului "ca şi cum ai primi vaccinul obişnuit împotriva gripei", la distanţă de o lună între ele.

Conform primelor teste, acest vaccin ar provoca efecte secundare mai puţin severe la persoanele în vârstă prin comparaţie cu cele tinere, posibil din cauza sistemului imunitar mai slăbit al seniorilor, care reacţionează mai puţin la ingredientele vaccinului, conform lui Diemert.

"Este o bună oportunitate pentru oameni să-şi ajute comunitatea, încercând, într-un mod altruist, să pună capăt acestei epidemii", a mai susţinut Diemert, lansând un apel la persoanele în vârstă şi la cele de culoare să se înscrie în programul de testare. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reacția băncilor după încleștarea dintre Trump și Biden

Băncile din întreaga lume se pregătesc pentru...

Rolls-Royce, record de viteză a unui motor electric de avion

Rolls-Royce a anunțat a finalizat testarea tehnologiei...

Ludovic Orban: Vom reintroduce restricții

Premierul Ludovic Orban a anunțat că România va...

Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro