Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Roey Tzezana lucrează la Centrul de studii cibernetic de pe lângă Universitatea din Tel-Aviv și la Teh Humanity Centered Robotics Initiative. Într-un dialog cu jurnaliștii cotidianului Haaretz, futurologul israelian privește dincolo de viitorul imediat, apreciind, printre altele, că polarizarea de pe piața internațională a muncii va crește, iar inegalitatea dintre cumpărătorii de dispozitive inteligente, creatorii lor și oamenii care nu își pot permite acest lucru, se va adânci.
”Marea întrebare este cât de repede vor începe să dispară vechile profesii și să apară altele noi. Altfel spus, cu ce viteză pe piață se vor ivi problemele legate de crearea de joburi care să acopere cererea de specialiști cu aptitudini avansate”, expică expertul israelian.
Comentând studiile conform cărora robotizarea nu înseamnă sfârșitul lumii, pentru că oameni își vor găsi salvarea în empatie, creativitate, adaptabilitate și prin studiu permanent, Tzezana are cu totul alt punct de vedere. ”Desigur, sunt oameni care pot învăța lucruri noi la orice vârstă. Dar câți sunt ei? Majoritatea celor care au trecut de 50 de ani nutresc convingerea fermă timpul lor a trecut și că e cazul să se retragă, bucurându-se de o bătrânețe liniștită și lipsită de griji”.
Citește și Deceniul care va răsturna economia mondială. Totul va fi altfel
Pe de altă parte, futurologul susține că, în viitor, nu vor mai exista locuri de muncă pentru persoane cu studii medii. ”Este ceva care poate fi observat chiar și astăzi. O uzină unde anterior munceau 1000 de oameni, acum are nevoie de cel mult 150 de angajați cu studii de specialitate. Cei concediați se vor îndrepta spre domeniul serviciilor”, crede analistul israelian, potrivit căruia muncitorii nu vor avea nimic de câștigat de pe urma progresului, vor râmâne la periferia societății, tranformându-se într-o adevărată bombă socială.
Iar acesta nu este decât începutul, avertizează Tzezana. Peste câțiva ani, ne vom apropia de lumea unde mașinile vor lucra ”cot la cot” cu oamenii, după care vor deveni mai inteligente decât creatorii lor. ”Iar atunci, trendurile și prognozele nu vor mai avea nici o noimă. E greu de estimat ce se va întâmpla pentru că nu omenirea nu a mai trăit niciodată o astfel de situație”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...