Expert israelian. Trei scenarii ale unui eventual RĂZBOI în Ucraina
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Mai bine să nu se îndeplinească nici unul dintre scenarii
Mai bine să nu se îndeplinească nici unul dintre scenarii
O eventuală operațiune militară a Ucrainei în Donbass ar putea evolua după trei scenarii, fiecare dintre ele ducând, în opinia analistului israelian Yaakov Kedmi, la la înfrângerea Kievului, dacă, firește, nu va exista un sprijin real din partea Occidentului. Dacă va exista, lucrurile vor lua o cu totul altă întorsătură, cu consecințe imprevizibile, dar fără îndoială dezastruoase, indiferent cât de departe s-ar putea ajunge.

Primul scenariu este descris de analistul israelian, fost șef al unui serviciu secret, drept cel mai puțin probabil. Ceea ce nu înseamnă că poate fi ignorat, a subliniat Kedmi. Prin urmare, el vede astfel lucrurile: armata ucraineană reușește, într-un fel sau altul, să străpungă sistemul de apărare al celor două republici din Donbas, Donețk și Lugansk, autoproclamate, dar nerecunoscute de nimeni.

Soldații Kievului vor avansa periculos, moment în care va interveni Rusia. Kedmi consideră că rezultatul acestui scenariu va fi dispariția Ucrainei ca stat de sine stătător. Expertul spune că acesta ar trebui să fie momentul în care în scenă ar trebui să apară ajutorul occidental, vezi NATO sau SUA. Totuși, Kedmi nu crede că lumea civilizată își va asuma riscul unei astfel de aventuri militare, care ar putea determina Moscova să recurgă la arma nucleară. 

Al doilea scenariu presupune o ofensivă nereușită a armatei ucrainene. Trupele nerecunoscutelor republici, afirmă analistul israelian, nu numai că vor putea respinge atacul, dar vor reuși să lanseze o contraofensivă. În această situație, războiul se va încheia când soldații regiunilor rebele vor ajunge fie la Odessa, fie la  Ismail.

Citește și Summit SUA-Rusia. Bătălie mare pentru rolul de țară-gazdă

În sfârșit, al treilea scenariu închipuit de Yaakov Kedmi, reprezintă o combinație între primele două. Ca răspuns la contraofensiva forțelor din Donetsk și Lugansk, Kievul pune în mișcare sistemele sale de rachetă și aviația de atac, ceea ce i-ar permite să preia inițitiva. Și în acest caz intervine Moscova, sub pretextul că trebuie să-și apere concetățenii, adică pe locuitorii din Donețk și Lugansk, care, în ultimii ani, au primit cu miile cetățenie rusă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel