Experții s-au răzgândit în privința vitaminei D. Când este periculoasă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vitamina D, nou studiu în Israel
Vitamina D, nou studiu în Israel
Într-un comunicat de presă publicat în urmă cu o săptămână, 73 de experți francofoni și 6 organizații științifice solicită să fie administrată vitamina D, ca măsură preventivă, pentru întreaga populație franceză în lupta împotriva Covid-19. 

Vitamina D întărește imunitatea împotriva coronavirusului? 

Informațiile circulă cu insistență din luna mai, când Academia Națională de Medicină din Franța a recomandat administrarea de vitamina D pacienților cu Covid-19. Atât de mult s-a insista cu recomandarea încât mulți dintre oameni au crezut că acesta este chiar un remediu, notează Science & Vie.

Academia Națională de Medicină din Franța afirmă că: „Vitamina D nu poate fi considerată ca un tratament preventiv sau curativ pentru infecții cu SARS-CoV-2; dar prin reducerea furtunii inflamatorii și a consecințelor acesteia, ar putea fi considerată ca un adjuvant pentru orice formă de terapie ”.

Cu siguranță, un studiu a arătat că în Santander (Spania), 80% dintre pacienții spitalizați (din 216 pacienți)  aveau deficit de vitamina D; un altul, efectuat la departamentul de geriatrie al Spitalului Universitar Angers de către profesorul Cédric Annweiler, notează că pacienții care primiseră doze anul anterior, supraviețuiseră mult mai bine bolii. 

COVID-19. Experții AVERTIZEAZĂ: Absența acestei vitamine AGRAVEAZĂ boala

Dar aceste studii, cu un eșantion foarte mic, nu demonstrează efectul direct asupra Covid-19: deficitul observat poate pur și simplu denota o stare generală de sănătate mai slabă. „Există dovezi că suplimentarea cu vitamina D ajută la reducerea incidenței infecțiilor respiratorii ... dar mai ales la cei care au carență de vitamina D”, subliniază Mélanie Deschasaux, epidemiolog la institutul francez de cercetare Inserm.

Studiul profesorului Cédric Annweiler a fost declarat „prioritate națională de cercetare” de către comitetul național ad-hoc pentru studii terapeutice și alte cercetări (CAPNET), un organism pentru prioritizarea cercetării clinice privind COVID-19. 

Ceea ce este de reținut este că vitamina D trebuie luată numai cu recomandarea medicilor deoarece: ”excesul de vitamina D poate provoca o acumulare de calciu în sânge cu consecințe uneori grave ", avertizează Irene Margaritis, de la ANSES. Până în prezent și în așteptarea rezultatelor ulterioare și a studiilor randomizate, nu a fost găsită nicio relație de cauzalitate între deficiența de vitamina D și severitatea Covid-19. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel