Explozie a prețului forței de muncă în România
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Locuri de muncă vacante
Locuri de muncă vacante
Eurostat transmite că România a înregistrat cea mai mare creștere a costului forței de muncă din UE.

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 2,3% în UE şi cu 1,9% în zona euro, în trimestrul patru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, arată datele publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 6,7% în trimestrul patru din 2021, iar costurile non-salariale un plus anual de 6,3%.

În trimestrul trei din 2021, costul orar al forţei de muncă a crescut cu 2,8% în UE şi cu 2,3% în zona euro.

În trimestrul patru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în Lituania (15,3%), Bulgaria (12,1%), Ungaria (11,3%), Slovacia (10,6%), Polonia (9,2%), Letonia (8,6%), Estonia (7,8%), Irlanda şi România (ambele cu 6,7%), singurul declin fiind în Grecia (minus 2,8%).

În trimestrul patru din 2021, avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează creşterii cu 8% a costului orar al forţei de muncă în domeniul business, în timp ce s-a înregistrat un avans de 3,6% în domeniul non-business. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 7,9% în industrie, cu 8,5% în servicii şi cu 5,4% în construcţii.

Salarii de mii de euro în industria energiei regenerabile

Investitorii în energia din surse regenerabile vor avea nevoie de peste 25.000 de angajaţi pentru implementarea şi operarea proiectelor care se anunţă pentru următorii ani, iar salariul unui tehnician în acest sector este între 2.000 şi 3.000 de euro, a afirmat, miercuri, Sebastian Enache, business development manager în cadrul Monsson PLC, unul dintre investitorii mari din acest sector.

El a arătat că, în acest moment, există în derulare proiecte de energie regenerabilă cu o putere totală de 38.000 MW, dintre care 65% vor fi parcuri fotovoltaice, restul fiind eoliene. Dintre toate aceste proiecte, peste 37% se vor concretiza.

"Am gândit trei scenarii. În cel mai rău caz vom instala 8.000 - 9.000 de MW noi de capacitate regenerabilă până în 2030. Într-un scenariu pe care sper să îl atingem, putem merge până la 12.000", a estimat el la ZF Energy Summit.

De regulă, un MW este instalat cu 10 oameni într-o săptămână. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel