"În intervenţiile mele anterioare avertizam că există posibilitatea scumpirilor şi ajunsesem să discutăm cu câte cifre va fi: cu una sau cu două. Şi mereu am spus că o să ajungem chiar la două cifre, având în vedere situaţia la nivel mondial şi chestiunea era previzibilă încă înainte de a începe războiul din Ucraina.
Războiul afectează o anumită parte din problemele de pe piaţă, în special pe categoriile mari de produse: grâu, porumb, floarea soarelui, mai ales Ucraina fiind o mare exportatoare, mai puţin pe piaţa noastră.
În al doilea rând, trebuie să avem în vedere scumpirile la energie. Şi aici este cea mai mare problemă, iar din această cauză nu s-au putut realiza nici cantităţile de îngrăşăminte necesare. S-au scumpit foarte mult inputurile, tot din cauza preţurilor la energie. Transportul, de pildă, a avut o influenţă; la pâine, vorbim de producţia de grâu de anul trecut, obţinută în alte condiţii de inputuri, dar transportul, fabricarea pâinii şi toate celelalte componente care se adaugă până ajunge în magazin, sigur că toate sunt mai scumpe şi, ca atare, aceasta se reflectă în preţul final.
Din acest punct de vedere, cred în continuare vor fi evoluţii în sensul creşterii acestor preţuri, iar aici va fi marea problemă, legată de produsele animaliere, pentru că scumpirea furajelor, a porumbului, a orzului, a grâului, se va regăsi în preţ şi, din păcate, la un nivel destul de ridicat", a declarat, miercuri, la România TV, Valeriu Tabără.
"E o situaţie total atipică, pentru o perioadă încă necunoscută, poate să fie o lună, un an. Dar foarte important este că mediul de afaceri aşteaptă de la politicieni să fie foarte prezenţi, dar lucrurile merg rău. Din păcate, totul e foarte scump. Am ajuns să plătim – şi noi suntem afectaţi într-un fel sau altul chiar dacă nu suntem pensionari – dar acum zece ani, în 2012, utilităţile reprezentau maximum 30% din pensie, iar astăzi suntem la 60-70% din pensie. Toată lumea vorbeşte că lucrurile merg foarte bine, dar sărăcia este din ce în ce mai evidentă", a declarat, miercuri, la emisiunea 'De Ce Nu în România?', omul de afaceri Mohammad Murad".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...