Explozie a ratelor românilor. Elena Cristian: E nevoie de o intervenţie cât mai rapidă în această situaţie

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Elena Cristian
Elena Cristian
Elena Cristian, analist economic, a vorbit despre situaţia extrem de dificilă în care se află românii care a făcut credite pentru a-şi cumpăra o locuinţă şi care, acum, urmare a creşterii dobânzii cheie, au de plătit rate care au crescut foarte mult, la un nivel pe care mulţi nu-l mai pot susţine din veniturile proprii.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât marţi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, de la 6,75% pe an, anterior, începând cu data de 11 ianuarie 2023, informează banca centrală.

De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an, de la 7,75% pe an, creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6%, de la 5,75% pe an, şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Potrivit unui comunicat al BNR, rata anuală a inflaţiei a ajuns în noiembrie 2022 la 16,76%, peste nivelul prognozat, după ce în octombrie a scăzut la 15,32%, de la 15,88% în septembrie. Creşterea a fost determinată şi în acest interval mai cu seamă de majorarea preţurilor alimentelor, incluzând categoria LFO, dar şi de scumpirea mai pronunţată a mărfurilor nealimentare şi a serviciilor de piaţă. Impactul lor a fost contrabalansat totuşi consistent de scăderea dinamicii preţului la combustibili, pe fondul trendului descendent al cotaţiei petrolului, precum şi al plafonării preţului lemnelor de foc.

 

Elena Cristian a comentat această situaţie delicată pentru foarte mulţi români

 

"Raţionamentul Băncii Naţionale îl ştim, a fost explicat în nenumărate rânduri de către specialişti. Toată lumea se aşteaptă ca deciziile de majorare a dobânzii de politică monetară să se oprească la episodul de astăzi pentru anul 2023, însă noi mergem pe un exemplu concret. Mă uitam astăzi pe un exemplu de calcul pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani; acum un an rata era 1.500 de lei, iar astăzi este 2.400 de lei. Haideţi să ne uităm la tot ceea ce se întâmplă, la cum au evoluat salariile şi la ce ar trebui să facă oamenii de acasă.

Sigur, există o lege clară care a trecut de Parlament şi care prevede că atunci când rata creşte cu 30%, banca este obligată să renegocieze condiţiile cu tine, pentru a reintra în acei parametri care spun că rata nu poate să fie mai mare cu 30% pe parcursul unui an. Ratele au crescut chiar şi cu 60-70%, însă băncile nu sunt foarte deschise acestor negocieri. Oamenii care au încercat spun că durează foarte mult aceste negocieri, se cer tot felul de garanţii suplimentare. (...) De la o rata de 1.500 de lei să ajungi la 2.400 într-un an este imposibil de achitat. Nici IRCC-ul nu a fost o soluţie, a fost o soluţie pe termen foarte scurt, însă creşterea ratelor este rapidă şi pentru IRCC şi cred că este nevoie de o intervenţie cât mai rapidă în această situaţie", a declarat, marţi, la România TV, Elena Cristia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel