Facturi la energie pentru companii. Regulile se schimbă din nou din ianuarie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sunt modificări care trebuie știute de toți oamenii de afaceri
Sunt modificări care trebuie știute de toți oamenii de afaceri
Modificările sunt la ordinea zilei când vine vorba de acte normative, de reguli și alte asemenea reglementări.

Ca atare, la doar câteva luni de la cele mai recente ajustări ale schemei de sprijin menite să conducă la o reduer a facturilor la energie pentru companii, Parlamentul vine cu noi modificări privind plafonarea prețurilor la curent și gaze naturale. 

Legea 357/2022 a apărut deja în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că modificările operate la schema de ajutor pentru facturile de energie, adoptate la 1 septembrie 2022, au intrat în vigoare. 

Înainte de orice, plafonarea prețurilor la energie electrică este prelungită până în martie 2025 și nu până în august anul viitor, cum era până acum. Apoi, avem reguli ușor modificate, valabile începând cu consumul realizat din 1 ianuarie 2023.

Pe categorii

Astfel, înn cazul IMM-urilor și firmelor din domeniul alimentar (codul CAEN 10), se păstrează ideea că prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar. Diferența este că se va lua în calcul consumul lunar curent de la locul de consum, nu consumul mediu lunar din anul 2021, așa cum era prevăzut până acum. În plus, se precizează expres că diferenţa de consum lunar de energie electrică va fi facturată la prețul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.

Altă schimbare față de forma anterioară a schemei este că pe plafonarea de 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar vor intra inclusiv operatorii de servicii de utilități publice (inclusiv cei regionali). Însă nu toți, ci doar cei ce se ocupă de alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate, procesarea apelor uzate din cadrul localităților printr-un serviciu public inteligent alternativ, colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale și transportul public local de călători.

În plus, tot la plafonarea de energie electrică, o să mai apară pe listă firmele din domeniile agriculturii și pescuitului (codurile CAEN 01 și 03), companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome și toate entitățile private care prestează un serviciu public.

Spitalele private, unitățile de învățământ private, creșele și furnizorii privați de servicii sociale vor rămâne mai departe pe plafonarea de 1 leu/kWh pentru consumul lor integral.

Pentru consumatorii noncasnici care nu se regăsesc printre cei de mai sus, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

În fine, în cazul preţului final facturat de către furnizorii de gaze naturale se prevede, în esență, prelungirea schemei de ajutor până în martie 2025. Anterior, schema era prevăzută doar până în august 2023. Astfel, plafonarea se va păstra la maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii noncasnici cu un consum anual de cel mult 50.000 MWh, singura diferență fiind că formularea este ajustată astfel încât să se refere la consumul din anul anterior, nu în mod specific la cel din 2021. 

Totodată, de la 1 ianuarie 2023, pe plafonarea de preț la gaze naturale vor intra inclusiv clienții noncasnici din cadrul parcurilor industriale (vezi Legea 186/2013) și cei din cadrul sistemelor închise de distribuție (vezi Legea 123/2012).

Citește mai mult despre energie electrica, furnizor energie electrica, gaze naturale, furnizor gaze naturale, sprijin de stat facturi energie noiembrie 2021 - martie 2025, imm, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii, intreprinderi mici si mijlocii, facturi, facturi utilitati, plata facturi, plata facturi de utilitati, reducere factura electricitate, reducere factura gaz, parcuri industriale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel