Facturile la electricitate vor creşte, în Italia, cu 30%. Cum a intervenit executivul de la Roma

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Preţurile electricităţii pentru gospodăriile din Italia vor creşte cu 29,8% în următorul trimestru iar cele ale gazelor cu 14,4%, din cauza "dinamicii extraordinare" a preţurilor materiilor prime, care se îndreaptă spre un nivel ridicat record, a anunţat Autoritatea italiană de reglementare Arera .

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Arera a informat că aşteptata creştere a fost calculată în urma măsurilor aprobate de Guvern, care săptămâna trecută a pus deoparte peste trei miliarde de euro pentru a limita creşterea facturilor la electricitate în ultimele trei luni din 2021, transmite Reuters.

Fără astfel de măsuri, familiile s-ar fi confruntat cu o creştere a preţurilor la electricitate şi gaze de 45% şi, respectiv, 30%.

"Intervenţia guvernamentală a atenuat efectele într-o fază delicată a redresării şi a protejat consumatorii fragili" dar sunt necesare mai multe măsuri pentru a reduce costurile structurale pentru energie, a apreciat şeful Arera, Stefano Besseghini.

Şi premierul Mario Draghi anunţa recent că executivul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata creştere semnificativă a costurilor cu energia.

"Executivul nu are de gând să majoreze taxele. Este un moment în care trebuie daţi bani, nu luaţi", a afirmat Draghi la adunarea anuală a grupului de lobby al angajatorilor, Confindustria.

Autorităţile de la Roma vor cheltui în următoarele luni peste trei miliarde de euro pentru a ajuta la limitarea creşterii preţurilor energiei, fără intervenţia guvernamentală preţul electricităţii ar putea creşte cu 40% în trimestrul viitor, iar preţul gazelor cu 30%, a declarat premierul.

Planurile autorităţilor de la Roma intervin într-un moment în care guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile ies încet din pandemie.

Administraţia premierului Mario Draghi a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei şi va continua utilizând acelaşi mecanism, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Intervenţia a dus la reducerea creşterii preţului electricităţii la 9%, faţă de un avans de 20% înainte de intervenţia statului.

România a exportat gaze ieftine în această vară. Gradul de umplere a depozitelor este la nivel de avarie

Italia este în mod special vulnerabilă deoarece este dependentă de importuri pentru acoperirea a 70% din necesarul său de energie, aproape 40% venind de la gazele naturale, conform datelor Ministerului pentru Tranziţia Ecologică. Ţara este al doilea mare importator de gaze naturale din Europa. după Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel