BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
Într-o intervenție la postul de televiziune B1 TV, ministrul Energiei a anunțat că facturile românilor ar putea fi chiar ușor mai mici față de iarna precedentă.
Cel mult la nivelul de anul trecut
„Prețurile pe factură vor fi cel mult la nivelul de anul trecut, pentru că există o plafonare prin lege până în martie 2025 și o văd toți românii care primesc factura acasă – scrie clar 0,31 lei/MWh, dar foarte mulți furnizori au coborât deja sub acest plafon, spre 0,24-0,26, ceea ce duce chiar la prețuri ușor mai mici față de anul trecut.
Ne ajută, pe de-o parte, că pe piața liberă europeană a scăzut prețul la gaz față de vârful crizei energetice, dar și consumul de gaz în România e mai mic, din păcate spun aici, că în general industria contribuia la acest consum cu o pondere importantă, iar o bună parte din combinatele de îngrășăminte sunt încă închise.
Dacă prețurile vor scădea în continuare – și dacă nu există evoluții surprinzătoare, ele vor scădea – și facturile românilor vor scădea, iar economia românească va putea reporni aceste capacități care folosesc o cantitate mare de gaz”, a explicat Sebastian Burduja.
Resurse proprii
În același timp, ministrul Energiei a dat asigurări că România poate trece de perioada rece folosind doar resursele proprii.
„Decizia de import-export e una pur comercială. Noi, pe cantitățile pe care le avem, trecem iarna numai pe gaz românesc. (…) Sunt zile în care putem fi exportatori, sunt decizii pur comerciale luate de companiile din sectorul energetic. Ceea ce contează e că suntem independenți energetic, putem să ne acoperim consumul național”, a spus interlocutorul televiziunii B1 TV.
Potrivit precizărilor sale, ”mizăm pe stocurile de gaze și suntem cu un grad de umplere de 81,17% azi, diferența față de anul trecut fiind de peste 170 milioane metri cubi. Asta înseamnă că suntem mai pregătiți decât am fost vreodată pentru întâmpinarea iernii, cel puțin în ultimii ani.
Avem un consum zilnic de aproximativ 40 mil. metri cubi, în zile geroase spre 50 de mil., dar producem și pe timp de iarnă cam 26 spre 30 mil. metri cubi, diferența urmând s-o acoperim din ceea ce noi, în mod înțelept, am înmagazinat.
Și în zona hidro stăm bine – 75% aproximativ gradul de umplere, deci avem capacitate pentru a genera energie electrică prin hidrocentralele țării. Stocurile de cărbune sunt de peste 560.000 de tone, deci putem asigura și o producție pe bază de lignit prin Complexul Energetic Oltenia”, a detaliat ministrul Energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...