Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Reprezentantul ANRE a spus că motivul pentru care se vor schimba facturile la energie vine din necesitatea simplificării acestora, un lucru care a fost semnalat și de Protecția Consumatorilor care a și trimis o notificare în acest sens, declarație care a fost făcută la B1TV.
Vicepreședintele autorității a mai explicat și că: ”[...] dar există și o lege aprobată în Parlament care spune că se va aproba de către ANRE un format al facturii ușor de înțeles. Trebuie avut în vedere faptul că în Directiva europeană privind piața de energie electrică sunt prevederi foarte, foarte clare cu ceea ce trebuie să conțină factura. Sunt destul de multe elemente care trebuie incluse în factură. Noi am împărțit acest element în două grupuri mai mari. Prima parte este lista cu elementele care trebuie să apară pe prima pagină a facturii, doar cele esențiale elemente, într-un format simplu, și restul, detaliile, componentele de preț, tarifele, TVA, accize, contribuțiile plătite, sunt la anexa facturii. Pentru cei care sunt totuși interesați de aceste detalii, regulamentul prevede că acest format al facturii se va aplica de către furnizor începând cu facturarea din aprilie, ceea ce înseamnă că facturile care vin pe luna martie vor avea aceste elemente de prima pagină, respectiv detaliile mai puțin interesante pentru majoritatea clienților”, a spus Zoltan Nagy-Bege.
Dacă această nouă formă a facturii va mai permite apariția unor anomalii, vicepreședintele ANRE a spus că: ”Important este să urmărim ce se facturează, ce vine, ce ne trimite furnizorul, eventual dacă avem posibilitatea să facem o altă citire sau să urmărim ce înregistrează contorul, pentru a putea urmări ce facturează furnizorul și prin prisma legii cu privire la compensarea facturilor deoarece de la începutul anului s-a schimbat regula și încadrarea într-o categorie de preț, sau alta de 68 de bani sau 80 de bani de sau 1,3 lei pentru consumatorii casnici, nu o să mai facă pe istoricul de consum, se face exact pe consumul curent și atunci e important ca cei care pot să facă acest lucru să facă citirea, să comunice furnizorului consumul lunar. Dacă acest lucru se întâmplă, furnizorul este obligat să aplice prețul pentru consumul comunicat de către client.
Zoltan Nagy-Bege a punctat o informație foarte importantă, și anume că pe prima pagină a facturii va trebui să apară un număr de telefon sau o adresă de web unde ”oricine poate să aibă acces și pe baza unei rectificări să comunice. Indexul este comunicat tot pe prima pagină a facturii și intervalul în care acesta se poate face, care nu poate fi mai scurt de 5 zile în fiecare lună, sunând acolo sau accesând accesând platforma de pe site-ul furnizorului, unde putem să comunicăm indexul contorului și apoi facturarea și încadrarea în prețul corespunzător se face în baza acestei citiri”.
Așadar, cele mai importante modificări în facturile pe care românii le vor primi începând cu luna aprilie, pe lângă simplificarea primei pagini ”În anexe venim cu elemente noi. De exemplu, furnizorii vor fi obligați ca de acum încolo, în facturi, să prezinte o comparație a evoluției consumului cu aceeași perioadă a anului precedent. Deci, dacă se facturează luna ianuarie, de exemplu consumul din luna ianuarie 2023, furnizorul va fi obligat să arate clientului care a fost consumul în luna ianuarie 2022, astfel să poată să urmărească evoluția”, a conchis vicepreședintele ANRE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...