FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut în februarie, pentru a șaptea lună la rând

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Prețurile la alimente la nivel global a scăzut petru a șaptea lună consecutiv. La nivel național, un raport INS din luna ianuarie arăta că România a avut cele mai ieftine alimente din Europa în 2022. 

Această scădere indicată de Agenția Națiunilor Unite pentru Alimentație (FAO), a fost catalizată de prețurile mici la principalele cereale care au depășit creșterea prețurilor la zahăr și carne.

Indicele FAO, care urmărește cele mai tranzacționate mărfuri alimentare la nivel mondial, a înregistrat o medie de 117,3 puncte în februarie, în scădere față de la 118,2 puncte în luna precedentă, care a fost revizuită, a anunțat vineri agenția.

Indicele din februarie a fost cel mai scăzut din ultimii trei ani, conform Reuters.

Indicele cerealelor a scăzut cu 5% de la o lună la alta în februarie, situându-se cu 22,3% sub nivelul de acum un an, datorită așteptărilor privind recoltele mari de porumb din America de Sud și a prețurilor competitive oferite de Ucraina.

Prețurile uleiurilor vegetale au scăzut cu 1,3% în februarie față de ianuarie, situându-se cu 11% sub nivelul din urmă cu un an, pe fondul perspectivelor de aprovizionare abundentă din America de Sud. Prețurile la uleiul de rapiță și de floarea-soarelui au scăzut, de asemenea, datorită exporturilor abundente.

Citește și: Topul celor mai falsificate alimente. La ce să avem grijă când luăm un produs de pe raft

În schimb, indicele zahărului, stabilit de agenția ONU, a crescut cu 3,2% de la o lună la alta în februarie, reflectând preocupările persistente legate de producția viitoare a principalului producător, Brazilia, și de scăderile de producție prognozate în Thailanda și India.

Într-un raport separat privind oferta și cererea de cereale, agenția și-a majorat estimarea pentru producția de cereale din 2023 cu 1,1% față de anul precedent, până la 2,84 milioane de tone, datorită creșterii ofertei de porumb în Brazilia, China și Statele Unite.

Datele INS din luna ianuarie arătau: ”Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor member, a fost înregistrat în anul 2022 în Bulgaria și România, fiind cu 41% mai mic decât media UE, urmate de Polonia (39% sub media UE). În anul 2022, în rândul statelor member ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Danemarca (49% peste media UE), urmată de Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (26% peste media UE)”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel