Fără el, Elon Musk ar fi nimic. Cine este omul cheie
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Elon Musk / Foto: NASA / Flickr
Elon Musk / Foto: NASA / Flickr
Jared Birchall este mâna dreaptă a lui Elon Musk. Acesta se ocupă de toate, de la obținerea de finanțare pentru afacerea Twitter până la aflarea de informații murdare despre adversari.

Birchall sapă după după mizerii ale inamicilor, aranjează împrumuturi masive, angajează gărzi de corp, vinde case dar conduce și o companie de neurotehnologie de un miliard de dolari. 

Jared Birchall în ultimii șase ani a fost mâna dreaptă a lui Elon Musk și s-a ocupat de averea și capriciile acestuia.

În cea mai mare parte a carierei lui Birchall - la fel ca cei mai buni manipulatori - a operat în mare parte în culise. Foștii colegi de clasă de la Universitatea Brigham Young spun că nu și-l amintesc, la fel ca și foștii colegi de la Merrill Lynch, unde a fost concediat pentru comportament necorespunzător. Oamenii din lumea foarte unită a birourilor de familie și a managerilor de averi cu valoare netă foarte mare spun doar că îi recunosc numele - dacă este cazul. 

Birchall, în vârstă de 47 de ani, este una dintre cele mai importante persoane din cercul apropiat al lui Musk. El se află la cârma biroului de familie al liderului Tesla Inc., Excession. Împreună cu fundația sa care se află în curs de înființare, gestionează multe dintre proiectele personale ale lui Musk. Oamenii care îl cunosc pe Birchall îl descriu ca fiind un tip blând, care în esență este omul bun la toate al unui miliardar capricios care stârnește frecvent controverse.

Acest rol a crescut în complexitate pe măsură ce averea lui Musk a crescut de la doar câteva miliarde la zeci de miliarde și apoi la sute de miliarde. Cel mai recent, a fost vorba de a ajuta la cumpărarea Twitter Inc. cu un pachet de finanțare complex care a inclus inițial un împrumut record de 12,5 miliarde de dolari legat de participația lui Musk la Tesla. 

Achiziția de 44 de miliarde de dolari a ridicat profilul deja considerabil al lui Musk, dar a atras atenția și asupra lui Birchall. 

Bill Gates îl face praf de Elon Musk: ”O să fie MAI RĂU!”

El a făcut parte din cercul restrâns care a interacționat cu Wall Street pentru a alinia împrumuturile care au fost esențiale pentru asigurarea tranzacției, potrivit unei persoane care are cunoștință despre discuții. Deși nu avea experiența necesară pentru a organiza achiziții de miliarde de dolari, Birchall a ajutat băncile - cu ajutorul fostului său angajator, Morgan Stanley - pentru a obține finanțarea, a declarat persoana respectivă, descriindu-l ca fiind o persoană fără prejudecăți și ușor de abordat. 

Birchall a jucat, de asemenea, un rol de ambasador, îmbrățișând punctul de vedere al lui Musk potrivit căruia Twitter ar trebui să fie o platformă fără restricții pentru libertatea de exprimare. 

Și mai sunt și complicațiile gestionării tuturor lucrurilor lui Musk. Viața miliardarului este complicată. El se deplasează frecvent cu un avion privat și ia decizii importante și de consecință - cum ar fi vânzarea tuturor caselor sale sau cumpărarea unei companii de social-media - destul de brusc. Toate acestea se întâmplă în timp ce familia sa deja considerabilă crește odată cu profilul său. Cineva trebuie să fie acolo pentru a se ocupa de lucrurile esențiale - aranjarea avionului, vânzarea caselor, contactarea bancherilor, angajarea dădacelor și a agenților de securitate. Iar pentru Musk, acesta este Birchall. 

Birchall și-a început cariera în domeniul financiar la Goldman Sachs Group Inc. și s-a alăturat după ce a absolvit Brigham Young în 1999. În 2000, s-a mutat să lucreze în domeniul averilor private la Merrill Lynch din Los Angeles, unde a fost concediat pentru că "a trimis corespondență unui client fără aprobarea conducerii", potrivit unui raport de reglementare. 

Elon Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de 4 miliarde $

În 2010, Birchall s-a alăturat Morgan Stanley, unde o persoană familiarizată cu perioada petrecută acolo l-a descris ca fiind o persoană care nu era un superstar, dar care se pricepea la gestionarea averilor celor bogați. 

Istoria pe scurt a lui Jared Birchall

Birchall a părăsit Morgan Stanley în 2016 pentru a-l ajuta pe liderul Tesla să înființeze Excession, numită după romanul științifico-fantastic al lui Iain Banks. 

O mare parte din gestionarea unui ”family office” ține de potrivirea culturală. La Excession, este o potrivire surprinzătoare între Birchall, un familist mormon discret, și Musk, un provocator online divorțat de trei ori, care se droghează în mod deschis și care a avut recent doi copii cu muzicianul Claire Boucher, cunoscută mai bine sub numele de Grimes. Băiatul și fata se numesc X și, respectiv, Y.

La fel ca tot ceea ce se întâmplă în jurul lui Musk, biroul familiei nu este tipic. La urma urmei, cele mai multe dintre investițiile lui Musk, cu excepția achiziției recente a Twitter, sunt în propriile sale companii: Tesla, Space Exploration Technologies Corp., The Boring Co. și Neuralink. În afară de acestea, el a declarat că a investit într-o mână de criptomonede și, înainte de a-și vinde vilele, într-un portofoliu imobiliar în California. 

Este posibil ca Birchall însuși să își fi construit și el o avere considerabilă proprie, chiar dacă nu se apropie nici pe departe de nivelurile stratosferice ale șefului său. Un raport al Morgan Stanley arată că șeful tipic al unui ”family office” mare câștigă între 1 și 3 milioane de dolari pe an. Dar remunerația poate fi mult mai mare, în funcție de responsabilități, mai ales dacă acestea includ gestionarea directă a banilor prin alegerea acțiunilor sau a fondurilor speculative în care să investească. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel