Fed: Pentru SUA este important să înțeleagă moneda digitală

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Fed: Pentru SUA este important să înțeleagă moneda digitală
Fed: Pentru SUA este important să înțeleagă moneda digitală
Pentru Statele Unite este mai important "să nu comită erori, decât să fie primele" în orice evoluţie a unei monede digitale transfrontaliere, a afirmat, luni, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, transmite Reuters.

"Credem că este mai important să înţelegem bine decât să fim primii, iar să înţelegem bine înseamnă nu doar să ne uităm la potenţialele beneficii ale monedei digitale bancare centrale (CBDC), ci şi la potenţialele riscuri, şi de asemenea să recunoaştem soluţiile de compromis care trebuie examinate cu multă atenţie", a declarat şeful Fed, la o masă rotundă dedicată plăţilor digitale, găzduită de FMI.

Este vital ca Rezerva Federală a SUA să evalueze ce impact ar putea avea o monedă digitală bancară centrală asupra unor probleme de importanţă majoră, cum ar fi politica monetară, stabilitatea financiară, securitatea cibernetică şi prevenirea activităţilor ilegale, a explicat Powell.

Alegerile din SUA. Vin vremuri grele pentru DOLAR

Şi Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro şi în paralel va organiza o consultare publică înainte de a introduce această tehnologie. Instituţia de la Frankfurt precizează că Eurosistemul va iniţia un dialog amplu cu cetăţenii, mediul academic, sectorul financiar şi autorităţile publice pentru a evalua în detaliu nevoile acestora, precum şi avantajele şi dificultăţile pe care aceştia se aşteaptă ca emiterea euro digital să le genereze. BCE a precizat că, în paralel, va fi iniţiată o fază de experimentare, fără a aduce atingere deciziei finale

Luna aceasta, un grup de şapte mari bănci centrale din întreaga lume, printre care şi Rezerva Federală americană, şi-au expus viziunea cu privire la modul în care ar trebui să arate o monedă digitală, în ideea de a recupera decalajul care le separă în acest domeniu de China sau de proiectele venite din sectorul privat precum moneda Libra dezvoltată de Facebook.

Cele şapte bănci centrale, precum şi Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), estimează că printre principalele caracteristici ale unei monede digitale ar trebui să se numere rezilienţa, disponibilitatea la costuri reduse sau chiar zero, standarde adecvate şi un cadru juridic clar, precum şi un rol adecvat pentru sectorul privat.

Viceguvernatorul Băncii Angliei, Jon Cunliffe, care este şi preşedintele unui comitet al BRI cu privire la plăţi, a declarat că majorarea plăţilor fără numerar, stimulată de măsurile de izolare adoptate de la debutul pandemiei de coronavirus, a accelerat impactul noilor tehnologii asupra diferitelor tipuri de monede. Băncile centrale trebuie să îşi continue eforturile, demarate odată cu lansarea anul trecut a proiectului Libra al reţelei Facebook, în ideea de a evita ca sectorul privat să creeze lacune în materie de plăţi cu soluţii inadecvate, a adăugat Cunliffe.

Pe lângă Rezerva Federală americană şi Banca Angliei, din grupul celor şapte bănci centrale care şi-au unit eforturile cu BRI mai fac parte Banca Centrală Europeană, Banca Naţională a Elveţiei şi Banca Japoniei, dar nu şi Banca Centrală a Chinei (PBOC).

China lucrează deja la crearea unui "renminbi digital" care, potrivit PBOC, ar urma să contribuie la creşterea ponderii yuanului pe piaţa mondială, care în continuare este puternic dominată de dolarul american.

Kenji Okamura, responsabil pe probleme financiare în cadrul diplomaţiei japoneze, a apreciat joi că China încearcă să îşi asigure avantajul primului intrat pe piaţă în punerea la punct a propriei sale monede digitale, "cea de care ar trebui să ne temem".

"Nu cred că este vorba de o cursă între băncile centrale", a apreciat Jon Cunliffe, adăugând că niciuna dintre monedele digitale ale băncilor centrale nu va domina întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Aston Martin / FOTO: Wikipedia

Aston Martin, risc de ieșire de pe traseu la următorul viraj

Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.

Aeroportul JFK / FOTO: wikipedia

SUA modifică sistemul de control al traficului aerian

Un sistem considerat învechit și subdimensionat.


pixel