Fermierii americanii cer autorităţilor să investigheze motivele care stau la baza preţurilor ridicate la ouă

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Fermierii americanii cer autorităţilor să investigheze motivele care stau la baza preţurilor ridicate la ouă / Photo by Pixabay
Fermierii americanii cer autorităţilor să investigheze motivele care stau la baza preţurilor ridicate la ouă / Photo by Pixabay
Autoritatea americană din domeniul concurenţei (FTC) ar trebui să examineze preţurile ridicate la ouă pentru posibile manipulări de preţuri în rândul principalilor comercianţi, a apreciat vineri un organism care reprezintă interesele fermierilor, transmite Reuters.

Organismele de reglementare din SUA, fermierii şi industria agroalimentară au avut numeroase dispute în ultimii ani cu privire la puterea marilor firme din agricultură de a stabili preţurile şi a obliga consumatorii să plătească mai mult pentru produsele alimentare, cum s-a întâmplat în 2021 când preţul cărnii de vită a explodat.

Ultimul articol care a provocat îngrijorări sunt ouăle, pentru care preţurile au crescut cu 138% în ritm anual în luna decembrie, până la 4,25 dolari pentru un carton cu 12 ouă, potrivit datelor oficiale.

Departamentul american al Agriculturii a dat vina pe pandemia de gripă aviară pentru preţurile ridicate la ouă.

Cu toate acestea, Autoritatea americană din domeniul concurenţei (FTC) ar trebui să se uite şi la profiturile record înregistrate de principalele firme care se ocupă cu comercializarea de ouă, a apreciat joi organizaţia reprezentativă Farm Action într-o scrisoare trimisă preşedintelui FTC, Lina Khan.

Potrivit celor mai recente date, firma Cal-Maine Foods, care controlează 20% din piaţa vânzărilor cu amănuntul de ouă, a raportat o creştere de 110% a vânzărilor trimestriale şi un avans de peste 600% a profitului brut la finele lunii decembrie. Într-un document remis Securities and Exchange Commission, firma Cal-Maine Foods a menţionat scăderea ofertei de ouă la nivel naţional din cauza gripei aviare drept motivul principal pentru vânzările sale record.

Producţia de ouă în SUA a fost cu 5% mai mică în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 iar în luna decembrie stocurile de ouă erau cu 29% mai mici decât la începutul anului, o scădere semnificativă dar totuşi una care nu poate explica preţurile record percepute de comercianţi, susţine Basel Musharbash, un avocat de la organizaţia Farm Action.

"Vrem ca FTC să investigheze dacă consumatorii sunt victima unei manipulări a preţurilor", a spus Basel Musharbash.

Aproape 58 de milioane de găini şi curcani au fost sacrificate de la începutul lui 2022, în principal în lunile martie şi aprilie, pentru a controla răspândirea virusului gripei aviare, potrivit USDA. La precedenta epidemia de gripă aviară, din 2015, au fost sacrificate 50,5 milioane de păsări. 

Uniunea Europeană pregăteşte un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro

Uniunea Europeană plănuieşte să trimită Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 500 de milioane de euro, pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva atacurilor Rusiei, a declarat vineri, la Bruxelles, un oficial al UE, potrivit DPA.

De asemenea, urmează să se decidă alte 45 de milioane de euro pentru instruirea soldaţilor ucraineni în cadrul noii misiune de pregătire a UE.

Decizia ar urma să fie aprobată la o reuniune a miniştrilor de externe din UE care va avea loc luni la Bruxelles.

UE a trimis până acum şase pachete de ajutor militar pentru a finanţa arme şi echipamente pentru Ucraina, în valoarea totală de 3,1 miliarde de euro.

Banii vin dintr-un nou fond al UE pentru rambursarea statelor membre pentru că le furnizează partenerilor UE arme sau echipament. Fondul era prevăzut iniţial cu 5 miliarde de euro, însă în decembrie a mai primit o suplimentare de 2 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com

pixel