Reprezentanţii Alianţei susţin, într-o scrisoare deschisă transmisă premierului Ludovic Orban, ministrului Agriculturii, Adrian Oros, şi ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, că fermierii sunt în pragul falimentului dacă nu se aprobă în următoarea şedinţă de Guvern Ordonanţele de Urgenţă privind declararea stării de calamitate şi amânarea ratelor.
"Având în vedere că anul agricol 2019-2020 nu este unul normal, OUG vine în sprijinul fermierilor ale căror culturi au fost afectate de seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică, iar nivelul recoltelor a fost diminuat de la 30% până la 100%.
OUG vine în continuarea legislativă a OMADR 97/2020, OMADR 224/2020, OUG 148/2020 dând posibilitatea autorităţilor implicate să aibă puterea conferită prin lege de a declara stare de calamitate şi asimilarea cu forţa majoră. Avem nevoie de declararea stării de calamitate cât mai repede, deoarece toate contractele vor ajunge la termen în următoarele zile şi atunci corectarea lor este mult mai greoaie după scadenţă", spun reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare în comunicatul transmis AGERPRES.
Ei susţin că anul agricol 2019-2020 a fost cel mai greu din ultimii 50 de ani, fiind pentru prima dată când au fost afectate de seceta pedologică severă atât culturile de toamnă cât şi cele de primăvară. "Toate riscurile şi cele mai mici beneficii sunt la fermier. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu traderii sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele, etc", se menţionează în comunicat.
Producția europeană de zahăr, afectată grav de secetă
În ceea ce privesţe OUG privind declararea stării de calamitate în agricultură, AAC menţionează că producătorii agricoli nu doresc să le fie şterse "cu buretele" datoriile sau exonerarea totală, perturbarea fluxurilor de aprovizionare cu inputuri, sau a celor de livrări recolte însă realitatea arată că soluţiile identificate şi propuse de fermieri nu au fost acceptate de către partenerii din interiorul lanţului de achiziţionare cereale şi oleaginoase.
"Restabilirea încrederii între jucătorii din agribusiness şi repornirea motoarelor în vederea pregătirii viitorului sezon agricol, se poate face doar dacă vor mai exista fermierii în viitorul apropiat. Avem nevoie de soluţii urgente, iar această OUG va reglementa rezonabil cazurile de imposibilitate de executare contractuală. Pe de altă parte, chiar şi ,,partenerii'' sunt exoneraţi de răspundere, pe caz de forţă majoră, potrivit uzanţelor comerciale. În vederea aprobării OUG şi pentru ca aceasta să se aplice în mod echidistant pe filiera produselor agricole de bază am solicitat ca starea de calamitate să fie recunoscută pentru fermierii care deţin Procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, corespunzător cu gradul de calamitate cuprins în acestea şi asimilată şi pentru terţii fermierilor, afectaţi indirect, precum furnizorii şi clienţii, pentru evitarea eventualelor răspunderi contractuale şi sancţiuni pe care le pot avea cu toţii în relaţiile comerciale, în anul agricol afectat de calamitate", afirmă AAC.
Legat de amânarea ratelor fermierilor, organizaţia fermierilor precizează că au fost făcute numeroase solicitări şi demersuri către MADR, MFP şi Guvern pentru a susţine în relaţia cu BNR şi ARB implementarea în regim de urgenţă a unei măsuri legislative pentru amânarea plăţii ratelor scadente la creditele capital de lucru contractate de fermierii de la instituţiile de credit şi instituţii financiare nebancare, astfel încât să nu fie afectaţi prin retrogradări de scoring determinate de factori externi,"incontrolabili".
Secetă. Este destulă apă pentru populație? Ce spune ANAR
"Ştim cu toţii că producătorii din sectorul agroalimentar se află în pragul unei crize economice puternice, determinate în primul rând de seceta severă, care are multiple şi dramatice consecinţe. Cunoaştem soluţiile negocierilor individuale, între banca şi client pentru depăşirea situaţiei actuale, însă discutăm despre circa 20.000 fermieri afectaţi, pe o suprafaţă de 2,7 milioane ha care necesită o soluţie legală unitară. Discuţiile individuale necesită timp îndelungat, cheltuieli şi garanţii suplimentare, care uneori nu mai sunt şi finalmente, o restructurare a creditelor va pune în pericol continuarea activităţii agricole. Solicităm aceasta în numele fermierilor din România care s-au dovedit a fi clienţi cu bonitate, care nu au întâmpinat probleme până acum şi care din motive ce nu le pot fi imputate, sfârşesc prin a fi retrogradaţi ca scoring şi afectaţi profund în obţinerea de alte credite pe viitor", mai spun reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...