Fierbe Europa. Greve şi proteste din cauza preţurilor la energie şi a creşterii costului vieţii
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ţările europene se confruntă cu greve şi proteste din cauza preţurilor ridicate la energie şi a creşterii costurilor nivelurilor de trai.

MAREA BRITANIE

 

* Peste 70.000 de angajaţi din 150 de universităţi britanice vor face grevă timp de trei zile, în noiembrie, pentru salarii, condiţii de muncă şi pensii, a anunţat University and College Union (UCU) pe 8 noiembrie.

* Lucrătorii de la grupul britanic de ambalaje DS Smith, ai cărui clienţi includ şi compania Amazon, au votat cu o majoritate covârşitoare intrarea în grevă ca parte a unei dispute privind salarizarea, a anunţat sindicatul GMB pe 7 noiembrie.

* Asistentele din Marea Britanie vor intra în grevă, a anunţat Colegiul Regal de Asistenţă Medicală (RCN) pe 5 noiembrie, adăugând că membrii săi s-au confruntat cu un deceniu de reduceri salariale în termeni reali şi că votul în favoarea declanşării acţiunii de protest a fost cel mai covârşitor din istoria sa de 106 ani.

* O grevă de trei zile la care urmau să participe zeci de mii de lucrători feroviari britanici planificată pentru săptămâna aceasta a fost suspendată, în condiţiile în care au loc "negocieri intensive" într-o dispută de lungă durată privind salariile şi condiţiile de muncă, a anunţat sindicatul RMT pe 4 noiembrie. Sindicatul mai mic, TSSA, a transmis că a anulat şi grevele planificate pentru 5, 7, 8 şi 9 noiembrie pentru a purta discuţii cu şefii de la Network Rail şi alţi operatori de servicii. O grevă separată a personalului de la metroul londonez este planificată pentru 10 noiembrie.

* Sute de muncitori de la aeroportul Heathrow din Londra vor intra în grevă în perioada premergătoare Cupei Mondiale de Fotbal de luna aceasta, cerând salarii mai bune, a anunţat sindicatul britanic Unite pe 4 noiembrie. Cei 700 de muncitori vor face grevă timp de trei zile începând cu 18 noiembrie, a transmis Unite.

* Cea mai mare bancă naţională din Marea Britanie, Lloyds, a oferit personalului din Marea Britanie o creştere salarială de minim 2.000 de lire sterline, a declarat pe 3 noiembrie pentru Reuters o sursă care cunoaşte discuţiile.

* Un sindicat britanic a anunţat pe 2 noiembrie că a obţinut o creştere salarială de 10% pentru peste 900 de lucrători de la compania de autobuze Stagecoach Group, pe fondul creşterii costului nivelului de trai.

* Poşta Regală din Marea Britanie a anunţat pe 1 noiembrie că membrii celui mai mare sindicat al său, Communication Workers Union (CWU), vor desfăşura două greve de 48 de ore la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, înainte de Crăciun.

* Un sindicat britanic a transmis la 1 noiembrie că a obţinut un acord de plată de 12,5% pentru 1.000 de şoferi livratori de bere de la compania de logistică GXO, anulând grevele care erau planificate în perioada premergătoare finalei Cupei Mondiale de fotbal.

* Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a fost atacat de un pacient în vârstă dintr-un spital din Londra, pe 28 octombrie, acela spunându-i că "este păcat" că guvernul nu a plătit mai mult asistentele şi că trebuie să "încerce mai mult". Cel mai mare sindicat de asistente medicale a început să voteze pentru intrarea în grevă ca parte a unei dispute cu privire la salarizare.

 

FRANŢA

 

* O grevă la rafinăria de petrol Feyzin a TotalEnergies, din nordul Franţei continuă, a declarat un oficial al sindicatului CGT pentru Reuters, pe 4 noiembrie.

* Aprovizionarea benzinăriilor franceze a revenit la normal, a declarat ministrul energiei, Agnes Pannier-Runacher, mai puţin de 10% dintre acestea având încă probleme.

* Aproximativ 45% din capacitatea Franţei de rafinare a petrolului a fost blocată pe 2 noiembrie, în urma unei greve de luna trecută.

* Compania EDF din Franţa a anunţat pe 27 octombrie că a semnat oficial un acord de salarizare pentru lucrătorii săi din ţară cu toate sindicatele prezente la companie.

 

GERMANIA

 

* Sindicatele din cea mai mare economie a Europei cer salarii mai mari, pe fondul inflaţiei în creştere.

* Sindicatul german IG Metal Kueste a transmis că a cerut mai multor mii de muncitori să facă grevă marţi în 15 locaţii, inclusiv la sediul Airbus din Hamburg.

* Lufthansa şi sindicatul UFO au ajuns la un acord pentru a creşte salariile a 19.000 de membri ai echipajelor de cabină, a anunţat compania aeriană germană.

* Producătorul german de automobile Audi acceptă să ofere angajaţilor plăţi unice neimpozabile în loc de majorări permanente ale salariilor, a spus directorul de resurse umane al companiei.

 

SPANIA

 

* Mii de spanioli au protestat în Plaza Mayor din Madrid pe 3 noiembrie pentru a cere salarii mai mari, prima demonstraţie în masă din ţară de la începutul crizei costului nivelului de trai.

* Lucrătorii de la Azul Handling, compania de servicii la sol care deserveşte Ryanair în 22 de aeroporturi spaniole, au anulat un plan de organizare a mai multor greve de 24 de ore între 28 octombrie şi 8 ianuarie pentru a cere condiţii de muncă mai bune, a anunţat sindicatul USO pe 28 octombrie.

* Sute de şoferi de camioane din cadrul Platformei pentru Apărarea Transporturilor - neoficială - care au paralizat Spania la începutul acestui an, au început o nouă grevă pe 14 noiembrie, cerând modificări ale regulilor de transport rutier de marfă şi protestând împotriva costului ridicat al nivelului de trai. În urma unei greve similare, extrem de perturbatoare, din luna aprilie, camionagii au obţinut un pachet de 1 miliard de euro care includea reduceri la preţul motorinei şi un bonus în numerar de 1.200 de euro, dar spun că reducerile au fost depăşite de creşterea preţurilor la combustibil de atunci.

 

PORTUGALIA

 

* Lucrătorii de la uzina auto Volkswagen Autoeuropa - unul dintre cei mai importanţi exportatori din Portugalia - vor intra în grevă în primele două ore din fiecare dintre cele patru schimburi pe 17 şi 18 noiembrie pentru a cere o creştere extraordinară a salariilor din cauza inflaţiei galopante, iar sindicatele nu exclud amplificarea acţiunii de protest dacă cererile lor nu sunt îndeplinite. Compania oferă doar o plată unică de 400 de euro în luna noiembrie.

 

AUSTRIA

 

Lucrătorii austrieci din metalurgie şi-au asigurat pe 4 noiembrie o creştere anuală a salariului de peste 7% în medie, peste rata inflaţiei de 6,3%, pentru perioada de negocieri. Negocierile sunt văzute ca un punct de referinţă pentru alte sectoare din Austria, care are o tradiţie puternică de negocieri colective şi creşteri salariale negociate anual, care previn, în general, ameninţarea cu greve, transmite Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel