Criza de cadre la nivelul partidelor se manifestă inclusiv prin faptul că desemnează în comisiile parlamentare persoane care au legături vagi cu domeniul pe care îl gestionează respectiva comisie. Nici comisiile de buget-finanțe nu fac excepție, deși acestea sunt socotite printre cele mai importante din Parlament, alături de comisiile juridice și cele de administrație.
Inginerii au un cuvânt greu de spus în ce privește banii statului fiind bine reprezentați în comisiile de buget, mai ales în cea de la Camera Deputaților. Unul dintre vicepreședinții acesteia, Sorin Lazăr (PSD) a absolvit Facultatea de Automatică și Claculatoare. Formația de inginer nu l-a împiedicat să devină vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților în perioada 2013-2016.
Citeşte şi Transferul de dividende? O decizie perfect legală
Un alt vicepreședinte, Iuliu Nosa (PSD) este tot inginer, dar cu specializare în construcții. Poate totuși invoca faptul că a făcut carieră în administrația locală din Sălaj, unde a fost inclusiv primar al Zalăului, iar experiența la construirea bugetelor locale îi este de folos în actuala calitate.
Deputatul Erdei-Doloczky Istvan (UDMR) este de profesie inginer electrotehnician, dar este totodată cel mai vechi membru al comisiei, în care activează din 2004. Călin Matei (PSD) este inginer specializat în minerit. Totuși, a urmat studii economice la vârsta a doua, el absolvind studii economice în 2004, la Universitatea de Vest din Timișoara. Facultățile de mecanică au dat României doi finanțiști ai comisiei din Cameră: Nicolae Neagu (PNL) și Matei Suciu (PSD). Liberalul Romeo Nicoară este de formație umanistă, ca absolvent de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyay. La vârsta de 30 de ani a mai dobândit o specializare, absolvind cursurile unui masterat în management la o universitate din Grecia.
Deputații-finanțiști, fără președinte
În momentul de față, Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților nu are un președinte. Ultimul deținător al acestei funcții a fost Marius Budăi, dar acesta a demisionat pe 17 decembrie ca urmare a desemnării sale în postul de ministru al Muncii. Surse parlamentare susțineau la finele anului trecut că Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară în a doua jumătate a lunii ianuarie pentru adoptarea bugetului pe anul în curs, numai că cei 25 de membri ai Comisiei de buget-finanțe de la Cameră va trebui mai întâi să-și desemneze liderul.
La Senat, prezeța inginerilor la Comisia de buget este mai redusă, doar doi dintre cei 11 membri ai săi. Secretarul comisiei este Romulus Burlacu (PNL), inginer textilist care a și-a completat ulterior studiile cu un master în Dreptul Afacerilor, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Printre senatorii din comisie îl mai regăsim pe Aurel-Horea Soporan (PSD), care este inginer mecanic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Națională a României a...
Datoria mondială a atins un...
La începutul anului, acest indice era cotat la 6,21%,...
Decizia a fost luată "din...
Forţe ale poliţiei sud-coreene...
La finalul acestui an, Glovo prezintă o analiză a...
Proiectul este detaliat într-un...
Inițiativa vine pe fondul...
Această inițiativă poate consolida poziția celor două...
Potrivit unei analize de...
O etapă strategică în strategia de investiții a...
Moneda euro a înregistrat o scădere semnificativă față...
Este ceva nemaivăzut de la...
Decizia vine după ce, luni, SUA...
Gigantul tehnologic Google a...
Decizia vine pe fondul unei scăderi considerabile a...
Grupaj de ştiri.
Registrul Comerţului...
Statele Unite lansează o nouă ofensivă împotriva...
Implicarea indigenilor în...
Este un proiect de hotărâre...
Banca Națională a României a...