Bolojan taie în carne vie la companiile de stat: „Cine nu performează, pleacă!”
Premierul Ilie Bolojan a...
Programul este gestionat de Fondul European de Investiții (FEI), în parteneriat cu 12 instituții financiare românești: BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank, ProCredit Bank, UniCredit Bank, Alpha Bank, Libra Internet Bank, BRD, Patria Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Garanti BBVA. Finanțarea medie acordată a fost de aproximativ 300.000 euro per beneficiar.
Ce aduce în plus garanția InvestEU
Garanția InvestEU permite băncilor să acorde credite în condiții îmbunătățite – dobânzi reduse, cerințe minime de colateral și avansuri diminuate. Totodată, IMM-urile beneficiază de termene de rambursare mai extinse și de sume mai mari pentru investiții, chiar și în cazul celor care nu se califică în mod tradițional pentru credite bancare – precum start-upurile sau firmele cu profil de risc ridicat.
Această schemă face parte din portofoliul dedicat României în cadrul programului InvestEU, care are un buget total de 672 milioane euro și se axează pe doi piloni: Garanția pentru Sustenabilitate și Garanția pentru Competitivitatea IMM-urilor.
Garanția pentru Sustenabilitate sprijină proiectele „verzi” și favorabile mediului;
Garanția pentru Competitivitate vizează sprijinirea întreprinderilor din industrii cu potențial, care nu ar putea accesa altfel finanțare.
Pîslaru: Ne gândim la extinderea bugetului
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a declarat că programul are un efect de multiplicare important, valoarea creditelor acordate fiind de 3,5 ori mai mare decât bugetul alocat:
„Avem deja o experienţă valoroasă în acest tip de colaborare, prin Iniţiativa pentru IMM-uri lansată în 2016. Garanţia InvestEU contribuie direct la consolidarea competitivităţii IMM-urilor şi la utilizarea inteligentă a fondurilor europene. În contextul cererii ridicate din partea mediului de afaceri, evaluăm posibilitatea extinderii bugetului alocat prin PNRR, pentru a susţine în continuare dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc.”
0Programul InvestEU este instrumentul european care sprijină investițiile strategice în economie, iar compartimentul dedicat statelor membre permite României să utilizeze fonduri din PNRR pentru a oferi garanții de creditare.
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are o valoare totală de 28,5 miliarde euro și finanțează proiecte în domenii esențiale precum educația, sănătatea, digitalizarea administrației, infrastructura verde și tranziția energetică. Este parte a inițiativei NextGenerationEU, principalul răspuns economic al UE la criza provocată de pandemia COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
România stabilește oficial...
Curtea Constituţională a României a respins, marţi,...
Comisia Europeană a trimis joi...
Economistul Adrian Negrescu...
Marți, 22 iulie 2025, ministrul...
Ministerul Finanțelor lansează...
După ce relația dintre Elon...
Afacerile din serviciile de...
Primăriile și consiliile...
Aproximativ 2.000 de...
Săptămâna aceasta este una...
Legea austerității aduce o schimbare radicală în...
Un fenomen rar și greu de...
Autoritatea Națională pentru...
Hidroelectrica, cel mai mare...
Ministrul Dezvoltării, Cseke...
Corpul Experților Contabili și...
Ministerul Finanţelor a...
Transportul costă. Mai ales acum, în 2025, când fiecare...
Administrația Națională de...
Interes german reînnoit pentru...