Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 60 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 3 milioane de lei.
De asemenea, băncile nu au participat vineri la sesiunea de oferte necompetitive aferentă licitaţiei de joi, când Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat 784 de milioane de lei, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 110 luni, la un randament mediu de 7,95% pe an. Vineri era programată o licitaţie suplimentară prin care statul intenţiona să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna decembrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,4 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 630 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 5,03 de miliarde de lei, este cu 245 de milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în noiembrie, de 4,785 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Citește și:
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, peste un miliard de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,011 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Astfel, MF a atras 563 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 71 de luni, la un randament mediu de 7,48% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 649 milioane de lei.
Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.
De asemenea, ministerul a atras 448 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, cu o maturitate reziduală la 23 luni, la un randament mediu de 7,05% pe an.
Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 548 milioane de lei. Citește mai mult AICI
Citește și:
Mihai Precup (MF): Avem bani dar ne trebuie și proiecte
Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, invitat la dezbaterea ”Asigurare, centura de siguranță în transporturi”, organizată de trustul DC Media Grup, a făcut o serie de afirmații interesante.
Val Vâlcu a explicat că statul a fost nevoit să facă eforturi să se mobilizeze în momente de criză, cum s-a întâmplat în această vară, cu criza din transporturile aeriene. Ar putea, prin reglementare, să împingă acest efort spre zona privată? De exemplu, dacă ne gândim la pachetele turistice, în cazul produselor de tip cazare, bilet de avion asigurările nu sunt obligatorii. Nu este obligatorie încheierea unei polițe și atunci multe persoane nu sunt asigurate. Am văzut în cazul Blue Air cum se plângeau pe aeroporturi românii că nu mai au bani să se întoarcă acasă.
În replică, Mihai Precup a afirmat că: ”În primul rând, dați-mi voie să încep cu o informație în premieră. Suntem în curs de a negocia cu Banca Europeană pentru Investiții un împrumut de 50 de milioane de euro. De fapt, acest împrumut este deja aprobat la nivelul Băncii Europene de Investiții. Obiectivul este să îl semnăm pe finalul acestui an. Este un împrumut pe care, împreună cu Ministerul Transporturilor, luat în condiții extrem de avantajoase financiar. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...