Finanțele au împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 4,038 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat şi una de certificate cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Ministerul a împrumutat 645 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu o maturitate reziduală la 59 luni şi un randament mediu de 6,55% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 751 milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

De asemenea, MF a împrumutat 3,393 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu maturitatea la 6 luni, la un randament mediu de 6,03% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 3,65 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 690 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,89 miliarde de lei, este cu 890 milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în aprilie 2024, de 6,78 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel