Ilie Bolojan și Tánczos Barna pregătesc pachetul de reformă pe repede înainte
Premierul Ilie Bolojan a...
Registrul urmărește implementarea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 41/2022, care instituie Sistemul național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport și care stabilește sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor de declarare și monitorizare a transporturilor.
Acces digital pentru toți agenții constatatori
Potrivit noilor reglementări, toate sancțiunile aplicate în baza art. 131 din OUG nr. 41/2022 vor fi înregistrate într-un registru electronic accesibil agenților ANAF, polițiștilor din cadrul Poliției Române și personalului Autorității Vamale Române. Accesul la registru se va face prin platforma informatică utilizată pentru gestionarea codurilor UIT, pe baza unor credențiale individuale.
Înregistrarea sancțiunilor și erorile materiale
Sancțiunile vor fi înregistrate imediat după constatare, de către agentul constatator sau de personalul desemnat, în funcție de instituția responsabilă. Erorile materiale vor putea fi corectate de același agent constatator, pe baza unui document aprobat intern, până la momentul înregistrării unei noi sancțiuni pentru același contravenient.
În cazul anulării sancțiunii de către instanță, autoritatea care a aplicat amenda are obligația de a înregistra în registru decizia de anulare în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii.
Punct unic de contact și cooperare interinstituțională
Pentru o evidență unitară, în cadrul Direcției generale antifraudă fiscală din ANAF se înființează un punct unic de contact, responsabil cu gestionarea interinstituțională a sancțiunilor până la intrarea în vigoare completă a procedurii.
În plus, datele deja existente la nivelul ANAF, Autorității Vamale și Poliției Române vor fi importate în registrul electronic, pentru a asigura o trasabilitate completă a sancțiunilor aplicate până în prezent.
Fiecare instituție implicată va stabili, prin corespondență internă, modalitățile de consultare, transmitere și gestionare a accesului la platforma informatică – inclusiv acordarea și retragerea drepturilor de acces.
RO e-Transport devine un instrument mai puternic în combaterea evaziunii
Prin acest ordin, sistemul RO e-Transport devine mai eficient, oferind autorităților o bază de date centralizată în timp real pentru monitorizarea și sancționarea neregulilor în transportul rutier de bunuri. Măsura vizează consolidarea eforturilor împotriva evaziunii fiscale, contrabandei și traficului ilicit de bunuri, prin creșterea transparenței și interoperabilității între instituțiile de control.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
Ministerul Afacerilor Interne,...
Statul reia sprijinul pentru...
Judecătorii CCR ar putea rămâne...
România nu pierde niciun euro...
Banca Națională a României a...
Piața de capital românească a...
e-Factura, amânată pentru micii...
Ministrul Finanțelor anunță...
Vijeliile au făcut ravagii:...
AUR atacă la Curtea...
Printre cele mai sensibile...
Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...