Fitch confirmă ratingul pe termen lung al CEC Bank la ”BB”

Autor: Matei Ion
Data publicării:
CEC Bank
CEC Bank
Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung al CEC Bank la ”BB” cu perspectivă stabilă, ratingul de viabilitate (VR) la ”bb” și ratingul de sprijin guvernamental (GSR) la ”b”.

Fitch Ratings spune că ratingul CEC reflectă profilul de afaceri moderat, deși în curs de consolidare, capitalizarea adecvată și profilul rezonabil de finanțare și lichiditate al băncii. Acestea compensează calitatea activelor și profitabilitatea, care sunt mai slabe decât cele ale sectorului. Profilul de risc al băncii este proporțional cu modelul său de afaceri relativ simplu, cu standarde de subscriere în linii mari în conformitate cu standardele industriei naționale, dar cu o aprobare a împrumuturilor oarecum descentralizată, împreună cu controale de risc relativ puțin sofisticate.

Presiuni economice în creștere

Încetinirea rapidă a creșterii economice a României, coroborată cu inflația ridicată și înăsprirea politicii monetare, va greva asupra performanței sectorului bancar prin limitarea creșterii creditării și prin exercitarea de presiuni asupra cheltuielilor de exploatare ale băncilor, se spune în comunicatul Fitch și adaugă că, totuși marjele de dobândă îmbunătățite, șomajul scăzut și subscrierile în general rezonabile ale băncilor ar trebui să limiteze majoritatea acestor riscuri. Agenția consideră că mediul de operare pentru bănci va fi în concordanță cu un scor 'bb+' chiar dacă ar avea loc o retrogradare cu o treaptă a IDR-ului suveran al României 'BBB-'/Negativ.

Profil de afaceri moderat

CEC este o bancă comercială de dimensiuni medii, deținută integral de statul român. Aceasta operează un model de afaceri tradițional de bancă universală, cu o creditare orientată spre segmentul non-retail, incluzând o expunere considerabilă, dar în scădere, față de entitățile din sectorul public. Banca este finanțată predominant din depozitele granulare ale clienților de retail.


Profil de risc rezonabil

Evaluarea profilului de risc al CEC este proporțională cu modelul său de afaceri relativ simplu și echilibrează apetitul pentru risc destul de conservator al băncii în ceea ce privește împrumuturile de retail, dominate de creditele ipotecare, cu un portofoliu de credite destul de concentrat de credite pentru întreprinderi. Împrumuturile acordate clienților reprezentau moderat 52% din totalul activelor la sfârșitul S122, iar alte active financiare reprezintă în principal riscul suveran al României.


Presiuni asupra calității activelor

Principalii indicatori de calitate a activelor CEC sunt mai slabi decât cei ale altor bănci din România, reflectând în mare parte împrumuturile cu probleme din portofoliul său considerabil de credite pentru întreprinderi/PMI. Rata creditelor în etapa 3 a băncii se situa la aproximativ 6,5% la 1S22, comparativ cu media celorlalte bănci de aproximativ 3,0%, dar include o proporție mare de expuneri fără arierate. Acoperirea împrumuturilor cu probleme este mai mică decât la alte bănci, dar, la aproximativ 80%, este încă rezonabilă, având în vedere natura puternic colateralizată a împrumuturilor acordate de CEC.

Stabilizarea profitabilității

În semestrul I22, profitul operațional al băncii raportat la activele ponderate la risc (RWA) a scăzut la puțin sub 1% din cauza creșterii cheltuielilor de exploatare și a cheltuielilor de depreciere, care au compensat îmbunătățirea veniturilor pe fondul unor marje mai bune și a unor volume de afaceri mai mari. Fitch consideră că profitabilitatea operațională s-a îmbunătățit în 2S22 și a ajuns aproape de 2,5% pentru 2022. Agenția se așteaptă ca aceasta să se tempereze mai aproape de 2,0% în 2023, în principal din cauza creșterii cheltuielilor de depreciere.

Capitalizarea CEC a slăbit în S122, rata capitalului comun de rangul 1 (CET1) scăzând la 15,9%, de la aproximativ 18,6% la sfârșitul anului 2021. Scăderea a fost determinată în principal de reevaluarea negativă a participațiilor la datoria suverană și de creșterea cu 8% a RWA. Ne așteptăm ca rata CET1 să fi revenit mai aproape de nivelul de la sfârșitul anului 2021 la sfârșitul anului 2022 și apoi să se stabilizeze la aproximativ 17%. Capitalizarea reglementară este susținută de 1,4 miliarde RON (aproximativ 6% din RWA la sfârșitul S122) de datorie subordonată eligibilă de nivel 2 deținută de statul român.

Finanțare solidă și lichiditate puternică

Agenția spune că profilul de finanțare și de lichiditate al CEC reflectă lichiditatea solidă a acesteia, iar finanțarea se bazează predominant pe o bază diversificată de depozite ale clienților. Rezervele de lichiditate sunt solide și se situează confortabil peste cerințele minime de reglementare. Banca are o bază de depozite stabilă și granulară, care stă la baza raportului sănătos dintre creditele brute și depozitele clienților (aproximativ 62% la sfârșitul primului semestru din 22). Cu toate acestea, în opinia analiștilor Fitch, franciza sa de depozite este moderat mai slabă decât la colegii interni cu rating mai ridicat. CEC a înregistrat progrese substanțiale în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului său privind cerința minimă de fonduri proprii și pasive eligibile (MREL).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel