Florin Barbu: Să lăsăm stadioanele, România are nevoie de investiții care aduc bani

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Florin Barbu
Florin Barbu
România ar trebui să renunţe la investiţiile în stadioane şi săli de sport şi să se orienteze spre cele care aduc plusvaloare şi venituri, dacă vrem să echilibrăm deficitul bugetar în următorii ani, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

"O să am o discuţie şi cu domnul ministru de Finanţe, pentru că eu sunt de acord să prioritizăm investiţiile în România, eu sunt de acord să punem pe masă - toţi miniştrii din fiecare departament pe care îl gestionează - investiţiile pe care le au cu date şi cifre concrete, pentru că eu vă spun un lucru: atâta timp cât şi Banca Mondială şi toate instituţiile care finanţează România anumite proiecte şi-au dat seama că sistemul de irigaţii din România este singura investiţie care se amortizează în patru ani, atunci statul român încasează venituri.

Dacă am reuşit în 2 ani să facem ferme de reproducţie şi peste 10 milioane de locuri în sectorul avicol din România şi producem peste 90 de milioane de pui, de ce nu dirijăm aceste investiţii care în 2 ani aduc venituri la bugetul de stat?

Lăsăm un pic stadioanele, lăsăm un pic sălile de sport şi, dacă vrem să echilibrăm deficitul bugetar în următorii ani, noi trebuie să mergem cu aceste investiţii care aduc plusvaloare, care aduc venituri. Spunea colegul meu, domnul vicepremier (Dragoş Anastasiu - n. r.) că trebuie să decolăm. Păi, noi nu decolăm până nu ne întărim. Nu putem merge în spaţiul european cu produse şi cu cantităţi minime. Nouă ne trebuie cantităţi maxime, astfel încât, atât pe procesare, dar şi pe zootehnie, în următorii trei ani să devenim lideri, pentru că putem face acest lucru, pentru că nu pot să concep ca de acum înainte Italia, Spania să exporte porc în România cu porumb crescut şi făcut de către fermierii români", a afirmat Barbu.

Potrivit acestuia, România în următorii trei ani va investi aproape 2 miliarde de euro în procesare.

"Cu toate proiectele care sunt, pe scheme de ajutor de stat, pe fonduri europene, România în următorii trei ani va investi aproape 2 miliarde de euro în procesarea din România. Aici şi în acest moment avem nevoie de sistemul bancar pentru că toate aceste proiecte trebuie să aibă o alocare financiară considerabilă pe contribuţia pe care procesatorii şi fermierii o au. (...) România are trei paliere importante în agricultură. Dacă în vegetal noi am ajuns la aproape 14 milioane de tone anul acesta numai în culturile de toamnă, următorul palier îl reprezintă zootehnia, pentru că o să ne trezim peste 3 ani cu aceste unităţi de procesare şi nu o să avem materie primă produsă în România de fermierii noştri pentru a realiza aceste produse pe care România le are şi ştim foarte bine: sunt produse cu cea mai curată etichetă din Uniunea Europeană", a susţinut şeful de la Agricultură.

El a atras atenţia asupra faptului că unele investiţii care s-au făcut în decursul ultimilor 15 ani în sector au fost "haotice".

"Investiţiile pe care noi le-am realizat la Ministerul Agriculturii - şi am plecat spontan în anul 2023 - am reuşit să dăm drumul în sectorul de porc în reproducţie pentru că investiţiile care s-au făcut în decursul ultimilor 15 ani au fost unele haotice. Făceai ferme de îngrăşare, dar n-aveai de reproducţie. Mergeai în UE, fermierii noştri importau purcelul cu 125 de euro în loc să îl producă acasă cu 60 de euro. La 3 milioane de purcei importaţi 200 de milioane de euro plecau în afara UE fără să rămână fermierilor români să se capitalizeze - şi practic ăla era profitul de care aveau nevoie să meargă mai departe în acest sector greu de porc în România", a explicat el.

De asemenea, Florin Barbu a atenţionat că "va mai avea o abordare" în perioada următoare pe standarde de calitate, iar în acest sens va avea o discuţie cu toate instituţiile de control din România.

"O să mai am o abordare în perioada următoare şi pe standarde de calitate, pe trasabilitate, pe amprenta de carbon, pentru că eu nu ştiu, nu sunt specialist pe partea de siguranţă alimentară, dar sunt economist şi ştiu să fac scheme economice, dar o să am o discuţie cu toate instituţiile de control din România. Cum este posibil să abatorizezi porc în Spania, să faci 3 zile pe drum cu acele cantităţi şi apoi să mai aibă şi 10 zile la fresh termen de valabilitate în România? Noi trebuie să ne aplecăm pe aceste lucruri, iar în perioada următoare (...) voi stabili ca pe teritoriul României - conform regulamentelor şi directivelor europene, pentru că noi suntem parte a Uniunii Europene şi trebuie să respectăm legislaţia, aşa cum se întâmplă şi acum - în magazinul de retail din România să ai un standard de calitate normativ (...) şi dacă vrei să intri în magazinele de retail din România trebuie să ai acel standard. De ce să nu avem şi noi în România un standard de calitate ca pe teritoriul României să se pună aceste produse autorizate de către statul român, conform directivelor şi regulamentelor europene? De ce nu să avem şi noi anumite standarde, astfel încât, în perioada următoare, eticheta produsului care vine din import să fie una curată?", a transmis ministrul.

Florin Barbu a participat, luni, la conferinţa "Investiţii în agricultură, strategie pentru viitor", organizată de Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) şi ProAgro (ACEBOP), în parteneriat cu Carmistin The Food Company. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik

pixel