Florin Cîțu: Amânarea ratelor nu înseamnă iertare

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Românii trebuie să fie cumpătați
Românii trebuie să fie cumpătați
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, îi sfătuieşte pe cei cu credite la bancă să fie cumpătaţi în cazul în care vor solicita amânarea ratelor şi să meargă iniţial pe o lună-două şi apoi să extindă, dacă va fi cazul, pentru a nu avea probleme în viitor.

"Românii trebuie să înţeleagă că amânare nu înseamnă iertare şi trebuie să fie cumpătaţi. Dacă avem nevoie de păsuire să începem cu o lună, două, să nu ne creăm probleme pe viitor.(...) Este vorba de (amânare n.r) până la nouă luni, dar oamenii pot folosi această posibilitate o lună, două, trei, după posibilităţile fiecăruia. Trebuie să spunem foarte clar: amânare nu înseamnă iertare. După ce trece perioada de amânare ratele trebuie plătite. Bineînţeles că nu vor fi plătite imediat, dar trebuie plătite. Oamenii trebuie să fie foarte atenţi când cer să li se amâne ratele şi să nu se întindă prea mult. Eu aş propune fiecărui român care vrea să acceseze această facilitate să înceapă uşor, cu o lună, două", a spus Cîţu la TVR1.

El a precizat că această facilitate se adresează atât persoanelor fizice cât şi celor juridice şi este şi pentru credite de consum, şi pentru credite ipotecare, nefiind niciun credit restricţionat. Totodată, vor fi câteva criterii care vor apărea joi în Ordonanţa ce va fi aprobată de Guvern şi vor fi făcute câteva diferenţieri în funcţie de motivaţie.

"Vom vedea mâine forma finală. Este important că se va face la cererea clientului, se va face o cerere către bancă, se va spune motivul şi pentru ce perioadă. Repet, toţi cei care se gândesc, să se gândească întâi la o perioadă scurtă şi apoi să extindă. (...) Perioada de 9 luni este o propunere pe care am făcut-o, e agreată, dar recomandarea mea este să nu meargă pe maxim pentru că după aceea tot trebuie să fie plătite (ratele n.r)", a subliniat ministrul Finanţelor.

Precizări pentru bănci

El a menţionat că pe această perioadă de amânare nu se întâmpla nimic în ceea ce priveşte situaţia creditului, nu va fi la biroul de credit, "nu va fi nicăieri", decizia de marţi a Băncii Naţionale a permis acest lucru, iar creditele nu vor intra în categoria de credite neperformante şi băncile nu vor trebui să facă provizioane.

Citește și BNR dă undă verde pentru amânarea ratelor

Pentru a beneficia de această măsură, cei interesaţi nu trebuie să meargă la bancă ci vor depune o declaraţie online. "Decizia Băncii Centrale de ieri deja permitea clienţilor băncilor să restructureze creditele şi să ceară amânare. Toate băncile din România (au agreat n.r) şi din Europa, pentru că Banca Europeană a permis băncilor să folosească această facilitate fără să trebuiască să facă provizioane şi să-i califice pe clienţi ca rău platnici", a mai spus ministrul Finanţelor.

Banca Naţională a României a anunţat, marţi, că va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituţii bancare şi instituţii financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.

Astfel, conform reprezentanţilor băncii centrale, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cadastrul se obține gratuit și online
ANAF / Foto: DCBusiness
Bani

Noile reguli fiscale 2025: fără deduceri, cu taxe mai mari

Legea austerității aduce o schimbare radicală în...

Semnarea contractului de către Kàroly Borbèly, CEO Hidroelectrica, și Alessandro Amato, CEO WALDEVAR Floating PV Systems
Cursul valutar al zilei
Dronă / Freepik
Se dorește impozitarea cifrei de afaceri
Hacker
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Parteneriat / Foto: Freepik
Cutii

Cutia potrivită te ajută să economisești – iată cum

Transportul costă. Mai ales acum, în 2025, când fiecare...

O persoană stă între mai multe jeturi de apă ale unei fântâni arteziene / Foto: MTI
Nicușor Dan / Foto: Președinția României
Sediul ANRE
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Yarlung Zangbo, Lhasa, Tibet
Lingouri de aur / Foto: Arhivă

Exporturile de metale prețioase ale Rusiei au explodat

Exporturile ruseşti de metale preţioase spre China...

Ce prevede legea promulgată de șeful statului

CCR, nouă decizie privind recalcularea pensiilor militare

Curtea Constituțională respinge excepțiile privind...

Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Brățară cu diamante

Maria Antoaneta se mută temporar la Londra

O expoziție grandioasă dedicată influenței stilistice a...

Flacără la aragaz / Foto: Freepik

Producția de gaze în scădere, importurile în creștere

Importurile de gaze naturale au crescut cu 61% în...

Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik
pamanturi rare - FOTO: Freepik@VecMes
Cripto / Foto: Freepik
Mina Ekati
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
tiktok - FOTO: Freepik@luadesign4

pixel