Florin Cîțu: Amânarea ratelor nu înseamnă iertare

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Românii trebuie să fie cumpătați
Românii trebuie să fie cumpătați
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, îi sfătuieşte pe cei cu credite la bancă să fie cumpătaţi în cazul în care vor solicita amânarea ratelor şi să meargă iniţial pe o lună-două şi apoi să extindă, dacă va fi cazul, pentru a nu avea probleme în viitor.

"Românii trebuie să înţeleagă că amânare nu înseamnă iertare şi trebuie să fie cumpătaţi. Dacă avem nevoie de păsuire să începem cu o lună, două, să nu ne creăm probleme pe viitor.(...) Este vorba de (amânare n.r) până la nouă luni, dar oamenii pot folosi această posibilitate o lună, două, trei, după posibilităţile fiecăruia. Trebuie să spunem foarte clar: amânare nu înseamnă iertare. După ce trece perioada de amânare ratele trebuie plătite. Bineînţeles că nu vor fi plătite imediat, dar trebuie plătite. Oamenii trebuie să fie foarte atenţi când cer să li se amâne ratele şi să nu se întindă prea mult. Eu aş propune fiecărui român care vrea să acceseze această facilitate să înceapă uşor, cu o lună, două", a spus Cîţu la TVR1.

El a precizat că această facilitate se adresează atât persoanelor fizice cât şi celor juridice şi este şi pentru credite de consum, şi pentru credite ipotecare, nefiind niciun credit restricţionat. Totodată, vor fi câteva criterii care vor apărea joi în Ordonanţa ce va fi aprobată de Guvern şi vor fi făcute câteva diferenţieri în funcţie de motivaţie.

"Vom vedea mâine forma finală. Este important că se va face la cererea clientului, se va face o cerere către bancă, se va spune motivul şi pentru ce perioadă. Repet, toţi cei care se gândesc, să se gândească întâi la o perioadă scurtă şi apoi să extindă. (...) Perioada de 9 luni este o propunere pe care am făcut-o, e agreată, dar recomandarea mea este să nu meargă pe maxim pentru că după aceea tot trebuie să fie plătite (ratele n.r)", a subliniat ministrul Finanţelor.

Precizări pentru bănci

El a menţionat că pe această perioadă de amânare nu se întâmpla nimic în ceea ce priveşte situaţia creditului, nu va fi la biroul de credit, "nu va fi nicăieri", decizia de marţi a Băncii Naţionale a permis acest lucru, iar creditele nu vor intra în categoria de credite neperformante şi băncile nu vor trebui să facă provizioane.

Citește și BNR dă undă verde pentru amânarea ratelor

Pentru a beneficia de această măsură, cei interesaţi nu trebuie să meargă la bancă ci vor depune o declaraţie online. "Decizia Băncii Centrale de ieri deja permitea clienţilor băncilor să restructureze creditele şi să ceară amânare. Toate băncile din România (au agreat n.r) şi din Europa, pentru că Banca Europeană a permis băncilor să folosească această facilitate fără să trebuiască să facă provizioane şi să-i califice pe clienţi ca rău platnici", a mai spus ministrul Finanţelor.

Banca Naţională a României a anunţat, marţi, că va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituţii bancare şi instituţii financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.

Astfel, conform reprezentanţilor băncii centrale, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Călin Georgescu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Carlos Slim
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade iar importul crește

România a produs, în primele zece luni din 2024, o...

Bani / Foto: Oana Pavelescu
Se anunță un an întortocheat
Dumitru Chisăliță
Calorifer cu repartitor / Foto: Freepik
Fuziuni și achiziții

2025 promite să devină un an al fuziunilor și achiziilor

Operațiunile de fuziuni și achiziții (M&A) ar putea...

Bani / FOTO: Freepik
Flacăra de la aragaz

Rușii opresc livrările de gaze. Ce spune Comisia Europeană

Asigurările vin pe fondul criticilor exprimate de...

Tunel / FOTO: Facebook
Kim Jong Un / Foto: KCNA

Kim Jong Un s-a dus la mare să dea noi indicații VIDEO

Ceva foarte mare și impunător, un resort pe malul mării,...

Xi Jinping / Foto: Departamentul de Stat al SUA / Flickr

Xi Jinping, gata pentru un război comercial. Europa în vizor

În orice caz, așa a dat de înțeles un oficial al...

Conductă gaz
Știrile dimineții
Bursa de Valori București
Irina Schrotter
Borbely Karoly
Petrolierul Eagle S

Petrolier rusesc, arestat de finlandezi în Marea Baltică

Finlandezii s-au săturat de actele de sabotaj ale...

Donald Trump
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Riad, Emiratele Arabe Unite / Foto: Freepik
MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI

Bugetul Ministerului Dezvoltării, majorat de executiv

Guvernul a decis, luni, majorarea cu 900 milioane lei a...

Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro

pixel