Florin Cîţu: Lista taxelor pe muncă introduse/crescute în perioada 2022-2024. "Trebuie să dispară urgent!"
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Palatul Victoria
Palatul Victoria
Florin Cîţu a publicat pe pagina sa de Facebook o listă destul de mare cu taxele pe care - spune liberalul -  "guvernarea socialistă" le-a introdus sau crescut. 

"Toate aceste taxe trebuie să dispară urgent. Munca românilor este suprataxată de doi ani și jumătate. Eliminarea acestor taxe ar crește imediat veniturile tuturor românilor și ar pune Codul fiscal în situția în care l-a lăsat guvernarea de dreapta din 2020-2021. Doar după aceea putem să vorbim de o nouă reforma fiscală", explică Florin Cîţu.

 

Iată lista publicată de către fostul premier al României: 

 

1. Supraimpozitarea contractelor part-time – chiar dacă lucrezi 5 ore pe zi ești obligat să plătești CAS pentru un 8 ore pe zi.

2. A fost introdusă contribuția de asiguări sociale pentru concedii medicale, taxa pe boală.

3. Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate pe fiecare sursă de venit.

4. CASS se aplica la tichete de masa si vouchere de vacanta. Includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2024.

5. MAJORAREA cotei de impozitare a dividendelor de la 5% la 8%, începând veniturile din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023.

6. Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale a fost majorată la nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară.

7. Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost modificată astfel:a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe ţară;b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

8. Abrogarea prevederilor referitoare la: - reducerea cotei contribuției asiguratorii pentru muncă la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare;- scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale datorată de angajatori pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă.

9. Eliminarea din categoria cheltuielilor deductibile limitat a cheltuielilor de sponsorizare și/sau mecenat.

10. Reducerea sumei deductibile pentru contravaloarea abonamentelor la salile de sport. Modificarea plafonului anual de la echivalentul în lei a 400 euro, la echivalentul în lei a 100 euro, în limita căruia contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, precum şi a abonamentelor oferite de acelaşi furnizor care acţionează în nume propriu sau în calitate de intermediar, în cazul serviciilor medicale, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, reprezintă cheltuială deductibilă.

11. Eliminarea deducerii din impozitul pe venitul anual datorat de contribuabilii persoane fizice a sumelor reprezentând costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, concomitent cu asigurarea deductibilității acestor cheltuieli la stabilirea venitului net anual.

12. Eliminarea prevederilor potrivit cărora sumele acordate angajaţilor care desfăşoară activităţi în regim de telemuncă, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfăşoară activitate în regim de telemuncă, reprezintă venit neimpozabil și care nu se cuprinde în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.

13. Eliminarea unor prevederi potrivit cărora contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii, și menținerea prevederilor numai în cazul persoanelor fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor din România sau care își desfășoară activitatea în România și obțin venituri sub formă de salarii și asimilate salariilor din străinătate.

14. Modificarea prevederilor privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, eliminarea plafonului neimpozabil de 450.000 lei reprezentând deducere din valoarea tranzacției la stabilirea venitului impozabil. Calculul impozitului pe venit la valoarea tranzacției prin aplicarea cotei de 3% pentru proprietățile imobiliare deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv sau a cotei de 1% pentru imobilele deținute o perioadă mai mare de 3 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...

SUA oferă un sprijin de 50 mil. $ Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova...

Damen cere falimentul șantierului naval Mangalia

Pare să fie capăt de linie pentru colaborarea dintre...

MF vrea să se poată împrumuta mai mult de pe piețele externe

Ministerul Finanțelor Publice a decis majorarea...


pixel